Jak zauważyliście zmienił się wystrój mojego bloga. Chciałam, żeby był bardziej przejrzysty i czytelny. Mam nadzieję, że mi się to udało. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Może coś jeszcze zmienić, albo poprawić?
Obiecałam wam wstawić przepis na masło orzechowe w którymś z poprzednich postów, więc proszę bardzo.
Jest tak banalnie proste, że nie warto przepłacać w sklepie.
SKŁADNIKI:
- orzeszki ziemne niesolone ( w dowolnej ilości, u mnie 400 g )
- ewentualnie jakieś dodatki, jeżeli lubicie( ja osobiście nie dodaje bezpośrednio do masła)
Najpierw orzechy prażymy na suchej patelni, aż będą przyrumienione, następnie wsypujemy do malaksera lub blendera i miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa. To trochę potrwa, nawet kilkanaście minut.
Smacznego;)
Solo za nim nie przepadam, ale jako dodatek do ciast - jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńA układ strony jest fajny. Jasny i czytelny. Mi się podoba :)
O proszę. ;) ładnie, ale chyba robiłaś z wyłuskanych już i bez tej brązowej skórki. jeśli miksuje się ze skórką masło ma ładny kolor, trochę bardziej pomarańczowy, a do tego jest gęstsze. Bo Twoje wygląda na takie półpłynne ^^. Lubię! :D
OdpowiedzUsuńZ wyłuskanych, ale płynne wcale nie jest. Ze skórką było by chyba bardziej gorzkie;)
UsuńWłaśnie nie czuć skórki, jej jest mało ;] przecież jak jesz orzeszki ze skórką to jest ok. sama skórka jest słaba.. Twój kolorek, bardziej mi chałwę przypomina :D
UsuńMoże i tak, ale nigdy nie słyszałam o wykorzystywaniu do masła orzeszków ze skórką. Kiedyś może wypróbuję, tylko zazwyczaj używam takich od razu gotowych wyłuskanych, bo by mi się nie chciało bawić w łuskanie tak dużej ilości;)
UsuńAle kuszące :) Bardzo lubię masło czekoladowe w wypiekach. Domowe musi smakować wybornie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHmm, faktycznie proste! Dziękuję za inspirację! A blog podoba mi się w każdej formię;)
OdpowiedzUsuńja kiedyś też nie przepadałam specjalnie za masłem orzechowym ale odkąd robię domowe to zawsze skubnę :) Jako dodatek do ciast i ciasteczek jest rewelacyjne :) A blog niezależnie od formy niezmiennie mnie zachwyca :D
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńprostota, jeden minus to ze moja maszyna bardzo glosno chodzi :( ale sprobuje.
OdpowiedzUsuńCo do bloga jak pisalam wczoraj , dla nie lepiej.
Moja też, ale jakoś dałam radę;)
UsuńOjjj, nie wiem, czy moj blender podoła -,-
OdpowiedzUsuńKocham maslo orzechowe, nie wiedzialam ze to takie proste!
Przepis super bo uwielbiam masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńCo do bloga to super kolory, świetny nagłówek. Bardzo mi się podoba czcionka w nazwie bloga. Natomiast w przepisie preferuję czcionki bezszeryfowe bo obecna jest dla mnie właśnie mało przejrzysta.
Dziękuję za cenne uwagi. Przepis zazwyczaj wstawiam w czcionce takiej zwykłej, tyko początek jest w innej ;)
Usuń