SKŁADNIKI(2-3 porcje):
- 100 g ryżu
- 300-400 ml mleka
- świeżo starte wiórki i woda kokosowa z jednego kokosa
- tabliczka białej czekolady ( 100 g )
Mleko łączymy z wodą kokosową i wlewamy do małego garnka, wsypujemy ryż. Doprowadzamy do wżenia na małym ogniu i gotujemy około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Około pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wiórki kokosowe, zostawiając odrobinę do dekoracji. Gdy całość będzie dość gęsta, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Nakładamy do skorupek kokosa lub do miseczek. Posypujemy resztą wiórek i podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego:)
jest biała czekolada, wiec mogę powiedzieć w ciemno, ze kocham! :D ale spróbuję. na pewno!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :).
OdpowiedzUsuńMmmm, to wygląda cudownie. Zjadłabym teraz takiego pysznego ryżu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podany - wygląda jak czekoladowy deser a nie ryż :)
OdpowiedzUsuńJeśli na czekoladowo to ja w to wchodzę i zapraszam też do czekoladowego projektu, szczegóły u mnie na Blogu Czekolady :))
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł podania. Apetyczny deser. :)
OdpowiedzUsuńpisze się na taki deser! super podane :D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale podany w kokosie
OdpowiedzUsuńNie dość, że forma podania rewelacyjna to jeszcze ryż apetyczny :)
OdpowiedzUsuńwspaniale podałas:)
OdpowiedzUsuńo mamo! patrze na te zdjecia i mi slinka cieknie... alez mam ochote na taki deserek!!:)
OdpowiedzUsuń