wtorek, 27 marca 2012

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Długo się zbierałam, aż wczorajszego dnia postanowiłam zrobić własny zakwas. Mam nadzieję, że pod koniec tego tygodnia pojawi się u mnie przepis na taki prawdziwy chlebek na zakwasie. Trzymajcie kciuki, może się uda.
Ostatnio szalałam z domowym masłem orzechowym i wczoraj się zakończyło. Oto ostatni wypiek na jego bazie.
Ciasteczka są inspiracją z przepisu ze " Złotej księgi czekolady", chociaż sporo w nim pozmieniałam. Są kruche, lekko ciągnące za sprawą czekolady i oczywiście pięknie pachną orzechami. Poniżej składniki na przepis już zmieniony.



SKŁADNIKI(około 24 ciastka):
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 80 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 90 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
W jednej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W kolejnej ucieramy masło z cukrem za pomocą miksera, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodajemy masło orzechowe , następnie wanilię i jajko ciągle miksując. Kolejno wsypujemy stopniowo mieszankę z mąki, miksując na wolnych obrotach i na koniec dodajemy kawałki czekolady.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. 
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 5 cm. Pieczemy 10-12 minut, aż się zrumienią brzegi. Zostawiamy 5 minut na blaszce, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego;)




15 komentarzy:

  1. Domowe pieguski:) Wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygladaja! Zycze powodzenia z zakwasem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędnie wyglądają :), schrupałabym i to pewnie nie jedno ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie! :)
    Zmieniłaś ostatnio wygląd... mógłby być bardziej żywy, kolorowy i z prostszą, jednolitą czcionką, żeby było bardziej przejrzyście ;)
    Powodzenia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boskie! Uwielbiam takie :) Amerykanie mają łeb! Wymyślili jeden z największych cudów gastronomicznych!
    Trzymam kciuki. Nie taki zakwas straszny jak go malują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki;) Może i nie bo urósł już sporo;)

      Usuń
  6. apetyczne sa te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chocolate chip cookies, więc i Twoje ciasteczka z masłem orzechowym polubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. orzechy i czekolada - lepiej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maslo orzechowe a do tego kawalki czekolady, to musi rewelacyjnie smakowac!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Troszkę mnie tu nie było a tu tyle zmian!
    Śliczny szablon, bardzo mi się podoba!
    Ciasteczka też mi się podobają, oj tak :)

    OdpowiedzUsuń