SKŁADNIKI:
- 225 g mąki żytniej razowej chlebowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki stopionego masła(60 g)
Mąki, drożdże i sól mieszamy w dużej misce. Następnie miód rozpuszczamy w wodzie i stopniowo wlewamy do mieszanki mącznej mieszając, aż powstanie klejące się ciasto, dodajemy łyżkę masła stopionego i łączymy z ciastem. Zagniatamy na oprószonej mąką stolnicy podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej łyżką stopionego masła, obtaczamy całe w maśle. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby spuścić powietrze, zagniatamy jeszcze niecałą minutę, formujemy bochenek i układamy na blaszce. Przykrywamy luźno folią i zostawiamy jeszcze na jakieś 30 minut do wyrośnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy wg upodobań lub zostawiamy gładki. Posypujemy bochenek mąką i skrapiamy łyżką stopionego masła. Pieczemy około 45-55 minut. Gotowy chleb ma wydać pusty dźwięk przy stuknięciu w spód. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze gorący chleb smarujemy ostatnią łyżką stopionego masła, zostawiamy do wystudzenia na kratce.
Smacznego;)
ale fajnie wygląda w środku.. jak coś cynamonowego
OdpowiedzUsuńjaki piekny bochenek !
OdpowiedzUsuńpoproszę piętkę !
Wspaniale prezentujący się bochenek!
Usuńuwielbiam domowe pieczywo :).
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że mam świeżo upieczony chleb w domu. Inaczej chyba bym zjadła Twój ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i profesjonalnie ;)
OdpowiedzUsuńWow! Ależ mam teraz ochotę na kromkę tego chleba z masełkiem... Z pewnością kiedyś podpatrzę Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, bo polecam;)
UsuńPiękny chleb z cudowną skórką! Zamawiam "piętkę", albo zamawiam obie! ;)
OdpowiedzUsuńPiękny! Dawno nie robiłam chleba więc koniecznie go zrobię w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie się pochwal jak wyszedł;)
UsuńNie ma sprawy:)
UsuńChlebek zrobiony i już zjedzony:) Wyszedł super, mimo,że pomyliłam mąkę i użyłam zwykłej zamiast chlebowej;) A skórka faktycznie pierwsza klasa!Jutro piekę go kolejny raz, tym razem z wlaściwiej mąki i dodam trochę mniej soli. Dzieki za przepis!
UsuńBardzo się cieszę, że smakował;)
UsuńDziękuję wszystkich;)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam pieczywa.. widzę u Ciebie wiele ciekawych przepisów i pewnie jutro zadziałam w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mozesz mi powiedziec jakiej maki uzywasz?? bo ja juz kiedys robilam chleb ale maka wlasnie byla jakas nie bardzo..
OdpowiedzUsuńMąki żytniej razowej chlebowej, a dokładnie takiej: http://www.ceneo.pl/15172128
Usuńi mąki pszennej chlebowej ( typ 750), chociaż często używam pszennej typ 650, bo pszenna chlebowa jest u mnie trudno dostępna.
Można również użyć mąki pszennej razowej chlebowej tej samej firmy co żytnia, którą jest łatwiej dostać.
Ty mi lepiej podaj nazwe firmy tej maki bo po tym co napisalas to jakos sie nie orientuje:D
UsuńA z reszta ja tez jestem z okolic Zamościa wiec mozesz mi nawet podac w jakim sklepie tak dla ulatwienia:)
I w dodatku koncze ta sama szkole co Ty ;D
Firma Melvit, kupuję ją w leclercu tylko, że w Lublinie, bo aktualnie tu mieszkam. Myślę, że w zamojskim też powinna być. Natomiast typ 650 w biedronce, ale firmy nie pamiętam, tam jest tylko jedna, więc dużego wyboru nie ma;D
UsuńTo niezły przypadek :D O III LO Ci chodzi?
A Ty nie chodzilas do rolniczaka??:D dala bym sobie reke uciac ze wlasnie tam Cie widzialam:D
UsuńNie;) Musiałaś mnie z kimś pomylić;)
UsuńNajwidoczniej:) ale jestes bardzo podobna do tej osoby:) i ona wlasnie tez miala Angelika na imie;)
Usuńwyglada smakowicie ;]
OdpowiedzUsuńA czy ten chleb można upiec na zakwasie?
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nigdy go nie robiłam na zakwasie. Myślę jednak, że można tylko trzeba zmniejszyć wtedy ilość dodawanej wody i radziłabym dać szczyptę drożdży za pierwszym razem.
UsuńJeśli pieczesz chleby na zakwasie, to raczej powinno się udać, natomiast jeżeli to są Twoje początki z takim pieczeniem , to radziłabym zacząć od innych chlebów. Pozdrawiam