sobota, 3 marca 2012

Chleb pszenno -żytni z chrupiącą skórką

Tak naprawdę powinnam  nadać mu inną nazwę, ale ze względu na to, że go trochę zmodyfikowałam to nazwę również zmieniłam. Opierałam się na przepisie Nigelli na fiński chleb żytni, ale z braku jednego składnika i chęci poeksperymentowania wyszedł taki oto chleb. Ze względu na grubą chrupiącą skórkę, nie mogłam się oprzeć, żeby zjeść jeszcze ciepłą kromkę posmarowaną masłem. ;)



SKŁADNIKI:
  • 225 g mąki żytniej razowej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki stopionego masła(60 g)
Mąki, drożdże i sól mieszamy w dużej misce. Następnie miód rozpuszczamy w wodzie i stopniowo wlewamy do mieszanki mącznej mieszając, aż powstanie klejące się ciasto, dodajemy łyżkę masła stopionego i łączymy z ciastem. Zagniatamy na oprószonej mąką stolnicy podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie gładkie i zwarte. Formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej łyżką stopionego masła, obtaczamy całe w maśle. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby spuścić powietrze, zagniatamy jeszcze niecałą minutę, formujemy bochenek i układamy na blaszce. Przykrywamy luźno folią i zostawiamy jeszcze na jakieś 30 minut do wyrośnięcia. 
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy wg upodobań lub zostawiamy gładki. Posypujemy bochenek mąką i skrapiamy łyżką stopionego masła. Pieczemy około 45-55 minut. Gotowy chleb ma wydać pusty dźwięk przy stuknięciu w spód. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze gorący chleb smarujemy ostatnią łyżką stopionego masła, zostawiamy do wystudzenia na kratce.

Smacznego;)




27 komentarzy:

  1. ale fajnie wygląda w środku.. jak coś cynamonowego

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piekny bochenek !
    poproszę piętkę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale prezentujący się bochenek!

      Usuń
  3. uwielbiam domowe pieczywo :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Całe szczęście, że mam świeżo upieczony chleb w domu. Inaczej chyba bym zjadła Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie i profesjonalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! Ależ mam teraz ochotę na kromkę tego chleba z masełkiem... Z pewnością kiedyś podpatrzę Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chleb z cudowną skórką! Zamawiam "piętkę", albo zamawiam obie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny! Dawno nie robiłam chleba więc koniecznie go zrobię w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie się pochwal jak wyszedł;)

      Usuń
    2. Chlebek zrobiony i już zjedzony:) Wyszedł super, mimo,że pomyliłam mąkę i użyłam zwykłej zamiast chlebowej;) A skórka faktycznie pierwsza klasa!Jutro piekę go kolejny raz, tym razem z wlaściwiej mąki i dodam trochę mniej soli. Dzieki za przepis!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakował;)

      Usuń
  10. Oj dawno nie robiłam pieczywa.. widzę u Ciebie wiele ciekawych przepisów i pewnie jutro zadziałam w kuchni :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Mozesz mi powiedziec jakiej maki uzywasz?? bo ja juz kiedys robilam chleb ale maka wlasnie byla jakas nie bardzo..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki żytniej razowej chlebowej, a dokładnie takiej: http://www.ceneo.pl/15172128
      i mąki pszennej chlebowej ( typ 750), chociaż często używam pszennej typ 650, bo pszenna chlebowa jest u mnie trudno dostępna.
      Można również użyć mąki pszennej razowej chlebowej tej samej firmy co żytnia, którą jest łatwiej dostać.

      Usuń
    2. Ty mi lepiej podaj nazwe firmy tej maki bo po tym co napisalas to jakos sie nie orientuje:D
      A z reszta ja tez jestem z okolic Zamościa wiec mozesz mi nawet podac w jakim sklepie tak dla ulatwienia:)
      I w dodatku koncze ta sama szkole co Ty ;D

      Usuń
    3. Firma Melvit, kupuję ją w leclercu tylko, że w Lublinie, bo aktualnie tu mieszkam. Myślę, że w zamojskim też powinna być. Natomiast typ 650 w biedronce, ale firmy nie pamiętam, tam jest tylko jedna, więc dużego wyboru nie ma;D
      To niezły przypadek :D O III LO Ci chodzi?

      Usuń
    4. A Ty nie chodzilas do rolniczaka??:D dala bym sobie reke uciac ze wlasnie tam Cie widzialam:D

      Usuń
    5. Nie;) Musiałaś mnie z kimś pomylić;)

      Usuń
    6. Najwidoczniej:) ale jestes bardzo podobna do tej osoby:) i ona wlasnie tez miala Angelika na imie;)

      Usuń
  12. A czy ten chleb można upiec na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nigdy go nie robiłam na zakwasie. Myślę jednak, że można tylko trzeba zmniejszyć wtedy ilość dodawanej wody i radziłabym dać szczyptę drożdży za pierwszym razem.
      Jeśli pieczesz chleby na zakwasie, to raczej powinno się udać, natomiast jeżeli to są Twoje początki z takim pieczeniem , to radziłabym zacząć od innych chlebów. Pozdrawiam

      Usuń