Wczoraj dopadła mnie wena na fotografowanie, robiłam zdjęcia chyba prze godzinę, albo więcej.
Miałam duży problem ze wstawieniem tych najlepszych, aż w końcu wybrałam 4 a nie 3 jak zwykle, z resztą sami zobaczcie;)
SKŁADNIKI:
- 450 g jabłek obranych, z wydrążonym środkiem (3 średnie jabłka)
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 115 g mąki pszennej razowej ( lub trochę więcej)
- 50 g płatków owsianych górskich
- 100 g masła + 2 łyżki do jabłek
- 50 g cukru + 2 łyżki do jabłek
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jabłka kroimy w kostkę, łączymy z rodzynkami i cynamonem. Mąkę, masło i płatki owsiane rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka, dodajemy cukier i mieszamy z kruszonką.
Przygotowane wcześniej jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy masło pokrojone w cienkie plasterki i posypujemy cukrem. Owoce pokrywamy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż wierzch stanie się rumiany.
Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami.
Smacznego;)
Też czasem coś takiego robię - to taki fajny comfort food na chłodne wieczory lub szybka wersja ciasta na nagłe wizyty znajomych.
OdpowiedzUsuńmmm... to musi być wspaniałe! zapisuję przepis :)))
OdpowiedzUsuńTo jest jedno z moich ulubionych slodkosci:)
OdpowiedzUsuńjabłka + cynamon + rodzynki - zawsze wyborne połączenie.
OdpowiedzUsuńJabłka pod kruszonką to jest coś co uwielbiam! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję;)
UsuńSuper sprawa. Uwielbiam jabłka w każdym cieście :)
OdpowiedzUsuńgenialne zdjęcia ... a jabłka pod kruszonką pyyyycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńpod razowa kruszonka, troszke inaczej no nie, ale przeciez na tym polega aby odkrywac nowe smaki. Super fotki.
OdpowiedzUsuń