Jak na razie piekę na drożdżach, ale przymierzam się do zrobienia własnego zakwasu. Myślę, że niedługo zobaczycie u mnie chleby właśnie na zakwasie, o ile uda mi się stworzyć i utrzymać przy życiu ten zakwas.
Na chlebek poniżej zaczerpnęłam przepis od Doroty, ale z jakiegoś powodu kolor mi się wyszedł trochę jaśniejszy niż jej. Chlebek jest miękki, zwarty i ma chrupiącą skórkę zaraz po upieczeniu. Mogłam trochę zaczekać i pokroić go jak będzie zimny, ale nie wytrzymałam i na zdjęciach znalazł się jeszcze ciepły, stąd taka niechlujna piętka na drugim zdjęciu. Niestety ciepły się kroi trudniej i następnym razem poczekam, żeby była taka gładka struktura przy krojeniu;)
SKŁADNIKI( 2 małe bochenki):
- 225 g mąki pszennej chlebowej( zastąpiłam pszenną typ 650)
- 450 g mąki pszennej razowej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży( jedna saszetka 7 g)
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml ciepłej wody
- jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
- pestki dyni
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sól, cukier i drożdże. Dodajemy masło i wodę, łączymy wszystko razem, aż powstanie kula. Wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w ciepły miejscu na około godzinę, aż podwoi objętość.
Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią i wyrabiamy jeszcze krótko. Dzielimy ciasto na dwie części.
Dwie formy keksowe ( 20 x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do nich ciasto, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na jakieś 30m minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Bochenki smarujemy glazurą jajeczną i obsypujemy ziarnami.
Wstawiamy chlebki do piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
uwielbiam domowe chleby! pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńrazowy najlepszy.
OdpowiedzUsuńsa dni, ze oddalabym wszystko za kromke takiego chleba :) dzisiaj jest takie dzien!
OdpowiedzUsuńwyglada super! Zmiana na blogu tez wspaniala, lepiej mi sie czyta (bo ja slepa;))
OdpowiedzUsuńDzięki;) Jakoś mnie naszło na zmiany wczoraj. Fajnie, że się podoba;)
Usuńdomowy chleb jest najlepszy na świecie!!! Piękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń