poniedziałek, 26 marca 2012

Razowe bułki z pestkami dyni

Bułki są zdecydowanie dla tych którzy mają niewiele czasu na pieczenie. 
Ja akurat znajduję dużo czasu, jeżeli chodzi o pieczenie, ale chciałam spróbować też takich przepisów jak ten od Liski. Co prawda zmodyfikowałam go trochę, bo miałam pestki dyni na stanie a nie słonecznika. Wyszły bardzo smaczne;)


SKŁADNIKI(5-6 bułeczek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki pestek dyni 
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami ( świeże rozkruszamy i łączymy z jedną łyżką wody, następnie dodajemy do mieszanki z mąką). Następnie stopniowo wlewając wodę z oliwą, wyrabiamy ciasto. Powinno się kleić delikatnie do rąk. Dodajemy 2 łyżki pestek dyni i wgniatamy w ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 30-40 minut.
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i obtaczamy je pestkach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. 
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, a na dno piekarnika wsypujemy 1/2 szklanki kostek lodu. Pieczemy 12-15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego;)


3 komentarze:

  1. zgrabniutkie. idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe bułeczki! Jak mogę to wciskam do nich wszystkie ziarenka i bakalie jakie tylko znajdę w domu ;) Pomysł z dynią bardzi mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń