środa, 28 marca 2012

Puszyste bułeczki

Nie mam na nic czasu, od rana biegam i załatwiam różne sprawy,  dlatego dzisiejszy post tak późno.
Jeszcze wczoraj robiłam te puchate i leciutkie bułeczki, które Liska mianowała swoimi ulubionymi, wcale jej się nie dziwie, bo są znakomite. Chyba to będzie jedyne pieczywo białe na jakie skusze się częściej;)




SKŁADNIKI( 9-12 bułek, u mnie 7 dużych):
  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g gotowanych ziemniaków, rozgniecionych
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g instant( w oryginale 1 łyżeczka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków
  • 1 jajko
  • ulubione dodatki, np. tymianek i słodka papryka
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy dość luźne ciasto. 
Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem  do wyrastania na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, z każdego formujemy bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie smarujemy oliwą i odstawiamy  na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami ( u mnie suszony tymianek i słodka papryka w proszku). Na dno piekarnika wsypujemy 1/2 szklanki kostek lodu.
Wstawiamy bułki i pieczemy około 20-30 minut, aż będą rumiane.

Smacznego;)




12 komentarzy:

  1. Wyglądaja fantastycznie! Zrobienie ich też z tego co piszesz, jest dość łatwe;) Zapisane do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jasne pieczywo... jak spojrzałam na pierwsze zdjęcie to nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają! Na pewno skusiłabym się na jedną, chociaż prawie nie jem białego pieczywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie lekki i puszyste, a na bazie ziemniaków?
    niebywały efekt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, ale wyrośnięte. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. ojjj smakowite bułeczki, na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten dodatek ziemniaków :) Przyznam, że ja lubię pszenne pieczywo, ale tylko domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świerze bułeczki , mmm pycha ! <3
    Może masz ochotę się poobserwować ? :*

    http://dont--stop--believin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. co prawda nie jadam białego pieczywa, ale... te bułeczki wyglądają tak puszyście, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale zgrabne. i takie puszyste, super

    OdpowiedzUsuń
  11. dawno bułeczek nie robiłam :) a Twoje takie puchate, pozdrawiam Zamościanko-Lubliniankę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentują te bułeczki! Aż zgłodniałam, ide do kuchni...:)

    OdpowiedzUsuń