niedziela, 6 października 2013

Brownies bananowe

Tak naprawdę to coś pomiędzy brownies, a murzynkiem, bo nie ma takiej błotnistej konsystencji jak np.brownies Nigelli jedno lub drugie, czy  brownies ze Złotej Księgi Czekolady
Przy pieczeniu mocno wyczuwamy zapach bananów, co jest dość przyjemne, natomiast w smaku ich prawie nie czuć. 
Jest to ciasto bardziej proste, codzienne, a nie wystawne. Do kawy, czy herbaty napewno się sprawdzi. 



SKŁADNIKI:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 180 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 250 g cukru brązowego (można zastąpić białym)
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów pekan (zastąpiłam orzechami brazylijskimi)
  • 3 duże jajka, lekko ubite
  • 2 dojrzałe banany, roztarte na miazgę
Formę do pieczenia 28x18 smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. 
W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Czekoladę z masłem i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej orzechy, banany i jajka. Wszystko mieszamy razem, po czym dodajemy stopniowo sypkie składniki i mieszamy łyżką na jednolitą masę. 
Przekładamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
Pieczemy około 25-35 minut, aż stężeje w środku. Podajemy np.posypane cukrem pudrem.

Smacznego:)




Źródło:

1 komentarz: