poniedziałek, 28 października 2013

Chleb żytnio-pszenny z pestkami

Mój żytni zakwas się zbuntował, bo prawie na nim nie piękę, tylko go dokarmiam, a na pierwszym planie jest tartine bread. Któregoś razu w ogóle rosnąć nie chciał. Postanowiłam mu wszystko wynagrodzić i upiec na nim chleb, pyszny, zdrowy razowiec z masą pestek :) Użyłam przepisu z październikowego magazynu "Kuchnia".



SKLADNIKI:
  • 3/4 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 1 płaska łyżka soli
  • po 1/4 szklanki pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i otrębów
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, ziarna, płatki owsiane i otręby. Dodajemy zakwas, letnią wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki (10 x 30 cm), wygładzamy wierzch łyżką zanurzoną w wodzie. Pozostawiamy ciasto do wyośnięcia na około 3 godziny w temperaturze pokojowej- ma prawie podwoić objętość. 
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i wkładamy do nagrzanego keksówkę z ciastem chlebowym. Pieczemy około 80 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce. 

Smacznego;)



1 komentarz:

  1. Chlebek wygląda jak z piekarni. Uwielbiam, gdy w środku jest dużo ziaren ;)

    OdpowiedzUsuń