SKŁADNIKI:
- 225 g masła
- 225 g czekolady deserowej
- 4 małe jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru( wg oryginalnego byłoby 300 g)
- 135 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g posiekanych orzechów włoskich
Okrągłą formę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki również. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie odstawiamy do przestygnięcia. W oddzielnej misce ucieramy jajka z cukrem i wanilią na gładką i puszystą masę. Mąkę łączymy z solą w kolejnej misce.
Teraz mieszamy masę jajeczną z roztopioną czekoladą, orzechami i mąką. Wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut. Gotowe ciasto na wierzchu jest suche i jasnobrązowe, natomiast w środku ciemne, gęste i kleiste. Brownie dopieka się jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego;)
Źródło:
Doskonałe :D
OdpowiedzUsuńostatnio narzekałam, ze Twoje brownie nie wygląda mokro, ale się myliłam, to jest tak mokre, ze aż ocieka czekoladą. SŁODKO!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszneee, ale dodałam jeszcze rodzynki :D z TŻ mamy stwierdziliśmy że w przyszłym tygodniu troszkę zmodyfikujemy: dodamy 1 gorzką czekoladę + 1 mleczną i przełożymy bita śmietaną, idealnie do tego będzie pasować :)) Latem najlepsze będą lody bakaliowe albo śmietankowe :):)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszneee, od siebie dodałam trochę rodzynek :) z TŻ stwierdziliśmy, że w przyszłym tygodniu troszkę je zmodyfikujemy: dodamy 1 gorzką czekoladę + 1 mleczną i przełożymy bitą śmietaną, będzie pasować idealnie :):) Latem najlepsze będzie z lodami bakaliowymi albo śmietankowymi :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. A Twój pomysł na modyfikację tego ciasta bardzo mi się podoba :)
Usuń