... z pysznymi dodatkami w postaci domowej konfitury jagodowej i jogurtu greckiego. Moim zdaniem to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie kiedyś, polecam :)
SKŁADNIKI(2 porcje):
- biały chleb, najlepiej taki miękki jak bułka
- 2 jajka
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- masło do smażenia
- dodatki: jogurt naturalny grecki i np. konfitura jagodowa z tego przepisu.
Chleb kroimy na nieduże kromki. W misce mieszamy jajka, mleko, cukier waniliowy, miód i sól, a następnie moczymy w nim kromki chleba, aż będą dobrze nasiąknięte.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wkładamy przygotowane wcześniej kromki chleba na rozgrzaną już patelnię. Smażymy około 4 minuty z każdej strony, aż tosty będą rumiane na zewnątrz i miękkie w środku.
Podajemy gorące tosty z kleksem gęstego jogurtu i konfitury jagodowej.
Smacznego:)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! I najlepsze na maśle!
OdpowiedzUsuńPatrząc na zdjęcia jestem pewna że torty w takim towarzystwie to strzał w dziesiątkę ! ;)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają! tosty francuski w takim wydaniu musiały smakować przepysznie !
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! i podoba mi się zdjęcie "po" ;)
OdpowiedzUsuńTosty chodzą za mną już od kilku dni. Ta konfitura jagodowa przypadłaby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPs. Ostatnie zdjęcie wygląda intrygująco. ;)