Dzisiaj mam trochę zapracowany dzień w kwestii kulinarnej, piekę dwie rzeczy i to dosyć czasochłonne. Dowiecie się wkrótce jakie będą efekty, a teraz zapraszam na brownie.
SKŁADNIKI:
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g gorzkiej czekolady, połamanej w kostki
- 375 g pokrojonego masła
- 5 dużych jajek
- 450 g cukru ( w oryginale jest brązowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Formę o wymiarach 33 x 23 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. W małej misce mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie zdejmujemy z ognia do schłodzenia. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i wanilią na gładką, puszystą masę. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną, następnie mieszankę z mąką ciągle miksując.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Gotowe ciasto wlewamy do formy, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż stężeje w środku, ale nadal pozostanie lepkie. Przed pokrojeniem pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Smacznego:)
Źródło:
Wygladaja idealnie: klejace i wilgotne w srodku, z delikatna, cienka jak papier skorupka... Porywam kawalek do kawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Jeszcze nie robiłam brownie... dlaczego, nie wiem? Pyszności!
OdpowiedzUsuńLaska, Ty dobrze wiesz co o tym myślę... Twoje wypieki, wprawdzie ogólnie, ale pochwaliłam już u siebie. :D Pyszne!
OdpowiedzUsuńWlasnie biegam po blogach i szukam przepisu na brownie i tada jest tutaj :) czekolady mi sie chce :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące!
OdpowiedzUsuńO mamuniu jakie pyszności, zjadłabym chyba pół blachy na raz:) Wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńtakie lepkie porządnie czekoladowe browies jest pycha :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjecia:) az mam ochote porwac kawalek, a moze nawet i dwa:)
OdpowiedzUsuńNie potrzeba słów, wystarczy rozkoszne westchnienie ahh :)
OdpowiedzUsuńrozpływam się na samo wyobrażenie jego smaku :)
OdpowiedzUsuń