Dzisiaj przedstawiam Wam uniwersalne przepisy na drożdżowe ciasto zarówno słodkie jak i wytrawne.
Mój artykuł o podstawach ciasta drożdżowego znajduje się w Magazynie Aromat stworzonym przy Lubelską Blogosferę Kulinarną. Tam was też odsyłam po pomysły na wykorzystanie drożdżowego.
Jest kilka zasad, które musimy spełnić, żeby ciasto
drożdżowe na pewno się udało:
- Wszystkie składniki powinny być odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
- Jeżeli używamy świeżych drożdży muszą być one naprawdę świeże. Łatwo jest to rozpoznać już na etapie wymieszania zaczynu, który może nie wyrosnąć, gdy drożdże będą za stare.
- Zawsze powinniśmy najpierw zrobić zaczyn. Chyba, że używamy drożdży suchych, które wystarczy połączyć z mąką.
Poniżej opisuję receptury na tyle uniwersalne, że sprawdzą
się prawie w każdym przepisie z wykorzystaniem drożdżowego ciasta. Zarówno
drożdżowe słodkie jak i wytrawne robi się w ten sam sposób, różni się jedynie
składnikami.
SKŁADNIKI:
Drożdżowe słodkie
- 400 g mąki pszennej / orkiszowej jasnej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 16 g świeżych drożdży (8 g suchych)
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
Drożdżowe wytrawne
- 500 g mąki pszennej / orkiszowej jasnej
- 16 g świeżych drożdży (8 g suchych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jeżeli używamy świeżych drożdży to najpierw
robimy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy, aż się rozpuszczą.
Dodajemy łyżeczkę mąki i ciepłą wodę/mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10-15
minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.
Łączymy resztę składników z zaczynem. Na początku ciasto będzie klejące.
Wykładamy ciasto na oprószony mąka blat i zaczynamy zagniatać. Wyrabianie ciasta przypomina trochę ciągłe składanie i odpychanie ciasta od siebie. Musimy obchodzić się z nim szybko, ale zdecydowanie. Nie możemy dopuścić do tego żeby stało się twarde.
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastycznie, nieklejące się do rąk. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby powietrze z niego uciekło. Formujemy z niego to co akurat mamy zamiar upiec i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. To jest ważne, żeby ciasto drożdżowe wyrastało 2 razy. Czas i temperatura pieczenia zależy już od tego co akurat chcemy przygotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz