sobota, 26 października 2013

Konfitura jagodowa

Pyszna konfitura jeszcze z lipcowego jagodobrania w Józefowie. W końcu otworzyłam mój mały, cenny słoiczek i podałam jako dodatek do pysznego śniadania. Przepis na to sniadanie wstawię już jutro, chociaż w tle już macie podpowiedź :) Przepis na konfiturę inspirowany tym na Kwestii Smaku (klik).




SKŁADNIKI:
  • około 300 g jagód
  • 1 lyżka wody
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 100 g cukru
Do rondelka wkładamy jagody, wodę i gwiazdkę anyżu, podgrzewamy na małym ogniu. Gotujemy jagody około 15 minut, po czym dodajemy cukier.  Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut lub dłużej, aż otrzymamy odpowiadającą nam gęstość. Gotową konfiturę wkładamy do wyparzonego wcześniej słoiczka i odwracamy do góry dnem. Możemy też zapasteryzować dla pewności (ja tak zrobiłam ).

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Konfitura jagodowa to moja ulubiona, jednak anyżu nigdy nie dodawałam. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń