piątek, 21 czerwca 2013

Placki truskawkowe

Stęskniłam się za truskawkami, więc jak już teraz są to zamierzam się delektować każdą, bo i tak sezon krótki. Na pewno z truskawkami jeszcze coś się pojawi na blogu, a teraz zapraszam na pyszne placuszki właśnie z nimi.
Jest to inspiracja przepisem z książki Sophie Dahl "Na każdą porę". Właściwie tylko w składnikach trochę namieszałam i zastąpiłam niektóre bardziej polskimi.


SKŁADNIKI (2 porcje):


  • 200 g twarogu
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka, żółtka oddzielnie od białek
  • 115 g mąki orkiszowej ( użyłam razowej), myślę, że pszenną zwykłąlub razową też można spokojnie zastąpić
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • garść truskawek, drobno posiekanych
  • golden syrup, do podania (użyłam domowego)
W jednej misce mieszamy twaróg mleko i żółtka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy razem. W innej misce ubijamy białka i zanim jeszcze całkiem zesztywnieją dodajemy do miski ze zmieszanymi już składnikami. Miksujemy na wolnych obrotach wszystko, około 10 minut.
Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy placuszki: 8-10 cm średnicy i smażymy, aż pojawią się na iwrzchu pęcherzyki, wtedy wrzucamy na wierzch kilka kawałków truskawek, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Z każdej strony smażymy około minutę, dwie. 
Nakładamy placuszki na talerze, na wierzch kładziemy resztę truskawek i polewamy golde syrup.

Smacznego;)

Źródło:

8 komentarzy:

  1. Wspanialy, slodki poczatek dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam dzisiaj takie :) bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wsunęłabym takie na leniwe śniadanie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. mogłabym jeść takie placuszki dzień w dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mozna by czyms zastapic twarog ? simietana np. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak:) Ale chyba odrobinę więcej mąki trzeba będzie dodać, żeby nie były za rzadkie:)

      Usuń
  6. Idealne na śniadanie, obiad i kolację, 7 dni w tygodniu ;) Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń