piątek, 7 czerwca 2013

Zakwas żytni

Pierwszy zakwas już robiłam jakieś dwa lata temu, a teraz zrobiłam go ponownie, żeby mógł się pojawić również na blogu. Mam nadzieję, że przepis będzie pomocny dla początkujących piekarzy i nie tylko;)
Skorzystałam z receptury na blogu Pracownia Wypieków i jak dla mnie ten zakwas sprawdza się świetnie.


Dzień pierwszy.
godz: 8:00
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g wody o temperaturze pokojowej (używam przegotowanej)
Mąkę z wodą mieszamy w wysokim naczyniu szklanym lub plastikowym. Przygotowaną gęstą pastę odstawiamy na 24 godziny w temperaturze 24-27 stopni.




Dzień drugi.
godz. 8:00

  • 100 g mikstury z poprzedniego dnia
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g wody
Tak jak poprzednio wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze 24-27 stopni.


       

Dzień trzeci.

godz.8:00
  • 100 g mikstury z dnia drugiego
  • 100 g mąki żytnie razowej
  • 100 g wody
Mieszamy składniki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze 24-27 stopni.


godz.20:00

  • 100 g mikstury z rana tego samego dnia
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g wody
Postępujemy tak jak rano i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze 24-27 stopni.



Dzień czwarty.

Powtarzamy karmienie zakwasu tak jak w dniu trzecim. rano i wieczorem.


Dzień piąty.

Możemy już piec chleb na naszym zakwasie lub przedłużyć karmienie jeszcze o dzień lub kilka tak jak w dniu trzecim.

Zakwas wyciągamy 12 godzin przed pieczeniem chleba i go dokarmiamy, a po zużyciu części zakwasu resztę przechowujemy w lodówce do tygodnia, dwóch. Na początku lepiej częściej dokarmiać.

Jeżeli macie jakieś pytania w sprawie pieczenia na zakwasie to proszę pytać, chętnie udzielę porad;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz