Przepis z mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI:
- 200 g cukru
- 50 g wody
W większym garnuszku gotujemy cukier z wodą, na średniej mocy. Gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i złocista. Zdejmujemy z palnika.
NASTĘPNIE :
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- sok z jednej cytryny
Do karmelu ostrożnie wlewamy wrzącą wodę . Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu przez 45 minut , aż syrop trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i podgotować. Jeśli będzie zbyt gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
Studzimy, przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Smacznego :D
:) wow zapisuje :) Nie wiedziałam że samemu można zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię. jeszcze nigdy go nie kupiłam, a czasami mam chęć wypróbować przepis z dodatkiem golden syrupu.
OdpowiedzUsuń