poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Golden syrup

Po co przepłacać w sklepie jeżeli można zrobić ;D
Przepis z mojewypieki.blox.pl







SKŁADNIKI:
  • 200 g cukru
  • 50 g wody
W większym garnuszku gotujemy cukier z wodą, na średniej mocy. Gotujemy do momentu, aż cukier się skarmelizuje i całość będzie rzadka i złocista. Zdejmujemy z palnika.
NASTĘPNIE :
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • sok z jednej cytryny


Do karmelu ostrożnie wlewamy  wrzącą wodę . Wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na minimalnym ogniu przez 45 minut , aż syrop  trochę zgęstnieje. Gorący syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Jeśli mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczająco gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i podgotować. Jeśli będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać goracej wody i wymieszać.
Studzimy, przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.
Smacznego :D

2 komentarze:

  1. :) wow zapisuje :) Nie wiedziałam że samemu można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno zrobię. jeszcze nigdy go nie kupiłam, a czasami mam chęć wypróbować przepis z dodatkiem golden syrupu.

    OdpowiedzUsuń