Ciasto francuskie pasuje prawie do wszystkiego, a już na pewno do wszelkiego rodzaju konfitur i dżemów.
Lubię jak takie sakiewki francuskie mają dużo nadzienia i cukrową skorupkę na wierzchu. Są wtedy dość słodkie i po jednej masz dość, ale za to jakie pyszne.
Mam nadzieję, że rabarbar wam się jeszcze nie przejadł, bo jutro zapraszam na kolejną porcję. Mogę jedynie zdradzić, że będzie to ciasto:)
SKŁADNIKI:
- około 200-300 g ciasta francuskiego(użyłam domowego)
- dżem rabarbarowy do nadziania, z tego przepisu np.
- jajko rozkłócone do posmarowania
- cukier do posypania
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie, wycinamy z niego 4 prostokątny lub więcej. Na każdy z nich nakładamy łyżkę dżemu rabarbarowego i składamy w mniejszy prostokąt.
Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem.
Tak przygotowane sakiewki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
Ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie, wycinamy z niego 4 prostokątny lub więcej. Na każdy z nich nakładamy łyżkę dżemu rabarbarowego i składamy w mniejszy prostokąt.
Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy obficie cukrem.
Tak przygotowane sakiewki wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
pyszności!
OdpowiedzUsuńjadłabym..
Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)