To ciasto przebiło nawet moje ulubione brownies od Nigelli. Smakuję bardziej jak pudding czekoladowy, jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Na wierzchu dodatkowo ma gęstą śmietankę i mnóstwo ulubionych owoców;) Ciasto pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl". Bardzo polecam;)
SKŁADNIKI:
- 300 g połamanej czekolady deserowej albo 150 g gorzkiej i 150 g mlecznej ( wybrałam tę drugą opcję)
- 225 g drobnego cukru
- 180 ml wrzątku
- 225 g solonego masła, pokrojonego w kostkę
- 6 jajek, żółtka oddzielnie od białek
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (pominęłam)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo: 200 ml creme fraiche ( zastąpiłam gęstą śmietanką 36 %) + owoce( ja użyłam 300 g moreli i 300 g truskawek)
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy ( użyłam o średnicy 20 cm, ale w przepisie jest proponowana 23). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Do malaksera wkładamy cukier i czekoladę, miksujemy na proszek. Dodajemy do niego wrzątek, masło, żółtka, kawę (pominęłam) oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż powstanie gładka masa.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do czekoladowego kremu i miksujemy jeszcze jakieś 10 minut.
Przekładamy gotowe ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto mocno opadnie, zostawiamy go w formie, aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (ja włożyłam tylko na 30 minut, bo chciałam, żeby było bardziej kremowe).
Przed samym podaniem wyciągamy ciasto z formy, na wierzchu smarujemy grubą warstwę śmietanki i układamy na nim dużo owoców.
Smacznego:)
Źródło:
Wygląda fantastycznie:-)
OdpowiedzUsuńPiekę podobne, ale chyba moje nie jest aż tak wilgotne. To wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńO tak, o tak, takie chcę zjeść! :)))
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie! ma taką mokrą konsystencję - nigdy takiego nie jadłam, trzeba będzie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
Mmmm, rozpłynęłam się w tym puddingu ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię ! ;)
Znam to ciasto i bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńTwoje jest pięknie przybrane.