sobota, 15 czerwca 2013

Bezmączne ciasto czekoladowe

To ciasto przebiło nawet moje ulubione brownies od Nigelli. Smakuję bardziej jak pudding czekoladowy, jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Na wierzchu dodatkowo ma gęstą śmietankę i mnóstwo ulubionych owoców;) Ciasto pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl". Bardzo polecam;)



SKŁADNIKI:
  • 300 g połamanej czekolady deserowej albo 150 g gorzkiej i 150 g mlecznej ( wybrałam tę drugą opcję)
  • 225 g drobnego cukru
  • 180 ml wrzątku
  • 225 g solonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 6 jajek, żółtka oddzielnie od białek
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (pominęłam)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo: 200 ml creme fraiche ( zastąpiłam gęstą śmietanką 36 %) + owoce( ja użyłam 300 g moreli i 300 g truskawek)

Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy ( użyłam o średnicy 20 cm, ale w przepisie jest proponowana 23). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Do malaksera wkładamy cukier i czekoladę, miksujemy na proszek. Dodajemy do niego wrzątek, masło, żółtka, kawę (pominęłam)  oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż powstanie gładka masa. 
W drugiej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do czekoladowego kremu i miksujemy jeszcze jakieś 10 minut. 
Przekładamy gotowe ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto mocno opadnie, zostawiamy go w formie, aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (ja włożyłam tylko na 30 minut, bo chciałam, żeby było bardziej kremowe).
Przed samym podaniem wyciągamy ciasto z formy, na wierzchu smarujemy grubą warstwę śmietanki i układamy na nim dużo owoców.

Smacznego:)





Źródło:


6 komentarzy:

  1. Piekę podobne, ale chyba moje nie jest aż tak wilgotne. To wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, o tak, takie chcę zjeść! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się obłędnie! ma taką mokrą konsystencję - nigdy takiego nie jadłam, trzeba będzie nadrobić :)
    zapraszam Cię na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, rozpłynęłam się w tym puddingu ;)
    Koniecznie zrobię ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto i bardzo je lubię.
    Twoje jest pięknie przybrane.

    OdpowiedzUsuń