środa, 12 czerwca 2013

Eton Mess z rabarbarem...

 ... czyli bałagan, pyszny deser podany w artystycznym nieładzie. Słodka beza, kwaśny rabarbar i kremówka ubita bez cukru, smaki wręcz się dopełniają i smakują razem obłędnie. Za przepis podziękowania dla mojej ulubionej Sophie Dahl.

,


SKŁADNIKI( 6 porcji):

bezy:
  • białko z 6 dużych jajek
  • 340 g drobnego cukru
  • szczypta soli
Rabarbar:
  • 125 ml wrzątku
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 450  g rabarbaru pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka wody różanej (pominęłam)
dodatkowo: 
  • 500 ml  schłodzonej śmietanki kremówki
  • prażone płatki migdałowe (opcjonalnie)

Najpierw robimy bezy. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na dość sztywną pianę. Ubijając dalej powoli dodajemy cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca. Łyżką układamy na blaszce porcję masy i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy około godziny.
W czasie pieczenia bez robimy rabarbar. Do rondla wlewamy wodę i dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy rabarbar. Mieszamy i dusimy około 5 minut, aż rabarbar zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę różaną.
Gdy rabarbar i bezy już są gotowe, to ubijamy śmietankę, aż będzie gładka i puszysta. Dodajemy do niej rabarbar i pokruszone bezy (nie wszystkie, część na pewno zostanie). Delikatnie mieszamy i nakładamy nasz bałagan na talerze, do pucharków lub tak jak ja w kubki, możemy również podać w jednym dużym naczyniu i każdy sobie nałoży. Dodatkowo możemy posypać porcje uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego;)



Źródło:

4 komentarze:

  1. Sliczne zdjecia, az mnie korci, zeby zanurzyc lyzeczke w tym balaganie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! A na widok zdjęć az ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kubeczek <3
    eton mess uwielbiam!
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń