SKŁADNIKI( 6 porcji):
bezy:
- białko z 6 dużych jajek
- 340 g drobnego cukru
- szczypta soli
Rabarbar:
- 125 ml wrzątku
- 3 łyżki drobnego cukru
- 450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka wody różanej (pominęłam)
dodatkowo:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- prażone płatki migdałowe (opcjonalnie)
Najpierw robimy bezy. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na dość sztywną pianę. Ubijając dalej powoli dodajemy cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca. Łyżką układamy na blaszce porcję masy i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy około godziny.
W czasie pieczenia bez robimy rabarbar. Do rondla wlewamy wodę i dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy rabarbar. Mieszamy i dusimy około 5 minut, aż rabarbar zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę różaną.
Gdy rabarbar i bezy już są gotowe, to ubijamy śmietankę, aż będzie gładka i puszysta. Dodajemy do niej rabarbar i pokruszone bezy (nie wszystkie, część na pewno zostanie). Delikatnie mieszamy i nakładamy nasz bałagan na talerze, do pucharków lub tak jak ja w kubki, możemy również podać w jednym dużym naczyniu i każdy sobie nałoży. Dodatkowo możemy posypać porcje uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego;)
Źródło:
Pyszny deser !! :)
OdpowiedzUsuńSliczne zdjecia, az mnie korci, zeby zanurzyc lyzeczke w tym balaganie :)
OdpowiedzUsuńCudo! A na widok zdjęć az ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńkubeczek <3
OdpowiedzUsuńeton mess uwielbiam!
Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)