niedziela, 27 października 2013

Tosty francuskie...

... z pysznymi dodatkami w postaci domowej konfitury jagodowej  i jogurtu greckiego. Moim zdaniem to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie kiedyś, polecam :)




SKŁADNIKI(2 porcje):

  • biały chleb, najlepiej taki miękki jak bułka
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • dodatki: jogurt naturalny grecki i np. konfitura jagodowa z tego przepisu.
Chleb kroimy na nieduże kromki. W misce mieszamy jajka, mleko, cukier waniliowy, miód i sól, a następnie moczymy w nim kromki chleba, aż będą dobrze nasiąknięte. 
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wkładamy przygotowane wcześniej kromki chleba na rozgrzaną już patelnię. Smażymy około 4 minuty z każdej strony, aż tosty będą rumiane na zewnątrz i miękkie w środku.
Podajemy gorące tosty z kleksem gęstego jogurtu i konfitury jagodowej. 

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Moje ulubione! I najlepsze na maśle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na zdjęcia jestem pewna że torty w takim towarzystwie to strzał w dziesiątkę ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyglądają! tosty francuski w takim wydaniu musiały smakować przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie! i podoba mi się zdjęcie "po" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tosty chodzą za mną już od kilku dni. Ta konfitura jagodowa przypadłaby mi do gustu.
    Ps. Ostatnie zdjęcie wygląda intrygująco. ;)

    OdpowiedzUsuń