piątek, 3 lutego 2012

Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką

Tak jak zapowiadałam wczoraj było drożdżowe pieczenie. Na pierwszy rzut strucla z twarogiem i kruszoną, już nie ma połowy, a dopiero upiekłam. Ja nie wiem co ona tak znika :D To jeszcze nie koniec oczywiście, jutro spodziewajcie się kolejnego wpisu, tym razem będzie to pieczywo.
Przepis podpatrzyłam na blogu Doroty już dawno, aż w końcu przyszła na niego kolej ;)



SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki letniej maślanki lub kefiru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 7 g drożdży świeżych lub pół paczki drożdży instant(ok. 3-4 g)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny i sok z niej wyciśnięty
nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 żółtko( dałam całe jajko i jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru ( w oryginale cukier z wanilią)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 25 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 30 g masła roztopionego
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami ( ze świeżymi najpierw musimy zrobić rozczyn), dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, na koniec dodając tłuszcz. Zagniatamy ciasto, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką lnianą i zostawiamy na około 60 min ( w oryginale 90 minut), do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: wszystkie składniki masy serowej wkładamy do jednej miski i rozgniatamy widelcem.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt 25 x 35 cm około.
Wykładamy nadzienie na środku wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawijamy w roladę składając na 3 części i podkładamy boki pod spód.
Gotową struclę kładziemy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy kruszonkę: rozcieramy wszystkie składniki palcami do uzyskania kruszonki.
Nacinamy strucle wzdłuż ostrym nożem, zostawiając z każdej strony około 5 cm nienaciętej, smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. i Ty się dziwisz, że znika, skoro to takie ładne i pyszne?;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, śliczne Ci wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szklanka mleka i jestem w niebie

    OdpowiedzUsuń
  4. i dla mnie kawałeczek plus szklaneczka z mlekiem.
    zupełnie jak w raju!

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak z mlekiem perfekcyjnie musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  6. No to nabrałam ochoty na struclę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam drożdżowe smakołyki :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe strucle to moje ulubione wypieki :) Mają jedną wadę, o której wspomniałaś - w tajemniczy sposób znikają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :D u mnie też za szybko znikają takie drożdżowe pyszności :)

      Usuń
  9. Trudno się dziwić, że taka piękna świeżutka strucla szybko się rozchodzi! :)

    OdpowiedzUsuń