Tak jak mówiłam jest pieczywo. Miękkie bułeczki z dodatkiem marchewki, która nadaje im piękny kolor obsypane delikatnie mąką. Na przepis natknęłam się u Doroty i postanowiłam wypróbować.
Pieczenie domowego pieczywa to wielka frajda, kto nie piekł nigdy niech żałuję. Teraz bułki sklepowe nie smakują już tak dobrze jak kiedyś, domowe uzależniają i nie chce się wracać do tamtych.
SKŁADNIKI( 10-12 bułeczek):
- 300 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 1/2- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej chlebowej ( zastąpiłam 300 g mąki pszennej i 150 g mąki pszennej razowej)
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju rzepakowego ( ja dałam oliwę z oliwek )
- 100 g marchewki startej na drobnych oczkach
Wodę mieszamy z drożdżami, solą i 300 g mąki( ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn). Wyrabiamy chwilę, następnie dorzucamy płatki owsiane i oliwę, znowu wyrabiamy. Na koniec dodajemy marchewkę i resztę mąki. Zagniatamy ciasto podsypując mąką lub dolewając wody, gdy będzie trzeba. Ciasto ma być elastyczne i gładkie, wtedy formujemy kulę, wkładamy w miskę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie zagniatamy chwilę ciasto i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy mąką. Odstawiamy jeszcze na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż się przyrumienią. Studzimy na kratce.
Smacznego;)
Zgadzam sie z Toba, jak juz raz sprobuje sie zrobic wlasne pieczywo to pozniej ciezko wrocic do tego sklepowego. Fajny przepis, jeszcze bulek z marchewka nie robilam a te do tego wygladaja na takie z chrupiaca skorka:)
OdpowiedzUsuńo!:)
OdpowiedzUsuńjakie ładne bułeczki:)
ja dawno nie piekłam bułek, ostatnio tylko chleby i chleby, czas to zmienić:)
obserwuje!
robiłam te bułeczki z tego przepisu, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAle piękne, jak malowane;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
jakie puszyste. ciekawy ten dodatek marchewki
OdpowiedzUsuńjakie śliczne! :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki i bardzo ciekawy skład ciasta! :) Jak długo zachowują świeżość?
OdpowiedzUsuńOkoło 2 dni;) Ale najlepsze zaraz po upieczeniu;)
Usuńmuszę wreszcie zacząć piec pieczywo, bo to u Ciebie jest takie ładne:)
OdpowiedzUsuńbulek z marchwia jeszcze nie jedlismy, interesujaco :)
OdpowiedzUsuńChcialabym takie buleczki jesc na sniadanie codziennie:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% własnoręcznie robione pieczywo nie ma sobie równych! muszę spróbować tych bułeczek:)
OdpowiedzUsuń