wtorek, 31 stycznia 2012

Kajzerki

Zapach domowych bułeczek.... bezcenne. Nie musi być każda idealnie równa, bo to domowe pieczywo, każda z nich w jakiś sposób się różni od sąsiedniej i to jest właśnie piękne. Kajzerki to jedne z bardziej znanych bułeczek, wyróżniają się swoją miękkością i nacięciem na wierzchu. Domowe pieczywo jest dużo smaczniejsze niż to sklepowe, coś czuję, że to nie będzie ostatni wypiek;)  Przepis znalazłam u Doroty.



SKŁADNIKI(około 10 bułeczek):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
Ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn( drożdże, letnie woda i cukier), natomiast drożdże instant wsypujemy bezpośrednio. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, aż ciasto połączy się w całość.
Następnie zagniatamy około 5 minut, zostawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie zagniatamy kolejne 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Powstałą kulę przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Zostawiamy tak pod przykryciem jeszcze na 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik na 225 stopni. Bułeczki nacinamy i smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka (wg uznania). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż się przyrumienią. Studzimy chwilę na kratce.

Smacznego;)


11 komentarzy:

  1. aż nie wierzę, że to białe pieczywo.. jak mogłaś je upiec?

    OdpowiedzUsuń
  2. Często jadam te bułeczki. Pasjonujące jest to nacinanie ich na wierzchu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Quniatan: wszystko jest dla ludzi Lauro ;) Tak dla odmiany ;)
    Sue: o tak ;) tylko muszę sobie kupić jakąś żyletkę, bo moim nożem trochę się namęczyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, rumiane! :D Ja na co dzień jem zwykle swój ulubiony chleb słonecznikowy, ale takiej bułeczce posmarowanej dżemikiem czy nutellą nie odmówię! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chrupiące kajzerki na śniadanie - pycha !
    Domyślam się , że ta miseczka nie była zbyt długo pełna ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bułeczki własnego wyrobu to jest TO!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem nimi zachwycona! Jutro zaczynam produkcję! :)

    OdpowiedzUsuń