SKŁADNIKI(około 10 bułeczek):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
Ze świeżymi drożdżami robimy najpierw rozczyn( drożdże, letnie woda i cukier), natomiast drożdże instant wsypujemy bezpośrednio. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, aż ciasto połączy się w całość.
Następnie zagniatamy około 5 minut, zostawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie zagniatamy kolejne 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Powstałą kulę przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając. Zostawiamy tak pod przykryciem jeszcze na 45 minut.
Nagrzewamy piekarnik na 225 stopni. Bułeczki nacinamy i smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka (wg uznania). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż się przyrumienią. Studzimy chwilę na kratce.
Smacznego;)
Cudownie puszyste :D
OdpowiedzUsuńaż nie wierzę, że to białe pieczywo.. jak mogłaś je upiec?
OdpowiedzUsuńCzęsto jadam te bułeczki. Pasjonujące jest to nacinanie ich na wierzchu. :)
OdpowiedzUsuńQuniatan: wszystko jest dla ludzi Lauro ;) Tak dla odmiany ;)
OdpowiedzUsuńSue: o tak ;) tylko muszę sobie kupić jakąś żyletkę, bo moim nożem trochę się namęczyłam ;)
Piękne, rumiane! :D Ja na co dzień jem zwykle swój ulubiony chleb słonecznikowy, ale takiej bułeczce posmarowanej dżemikiem czy nutellą nie odmówię! :D
OdpowiedzUsuńalez pięknie puszyste :)
OdpowiedzUsuńChrupiące kajzerki na śniadanie - pycha !
OdpowiedzUsuńDomyślam się , że ta miseczka nie była zbyt długo pełna ? ;)
Oj masz rację, że nie była;)
Usuńbułeczki własnego wyrobu to jest TO!!!
OdpowiedzUsuńJestem nimi zachwycona! Jutro zaczynam produkcję! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę powodzenia;)
Usuń