sobota, 18 lutego 2012

Krążki cebulowe w otrębowej panierce z sosem czosnkowym

Na pomysł wpadłam dzisiaj i zrealizowałam. Powiem wam, że to nie był głupi pomysł, bo tak przyrządzona cebulka jest naprawdę pyszna. Zazwyczaj panieruje się w bułce tartej, ale otręby są świetnym zamiennikiem i moim zdaniem bardziej chrupiącym. Cebulki podałam z sosem czosnkowym, który się sprawdza praktycznie do wszystkiego. Na przykład świetnie pasuje również do pizzy Casareccia.



SKŁADNIKI( 2 porcje):

  • 1 średnia  cebula 
  • 1 białko jajka
  • 3 łyżki mleka
  • około 2 łyżek mąki
  • papryka słodka
  • chili w proszku
  • sól
  • 4 łyżki otrębów orkiszowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • oliwa z oliwek 
sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
Najpierw przygotowujemy sos: do miseczki wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy majonez i jogurt. Dobrze wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i bazylią. Przykrywamy sos folią spożywcza i wkładamy do lodówki, żeby nabrał odpowiedniego aromatu.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, dzielimy je na krążki. W małej misce łączymy mleko, białko oraz mąkę, żeby powstało jednolite ciasto, dodajemy przyprawy: chili, papryka słodka i sól. W drugiej misce mieszamy otręby z bułką tartą i estragonem.
Panierujemy krążki najpierw w cieście, następnie w panierce otrębowej i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy, aż będą rumiane i chrupiące. Układamy porcje na talerzach i podajemy z sosem.

Smacznego;)


16 komentarzy:

  1. Robiłam, przepadam, potwierdzam...! :) Jest przepyszna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała niedługo zrobić takie krązki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez uwazam ze otręby to świetny zamiennik, w krazkach cebulowych jeszcze nie probowalam za o wiem z doświadczenia ze świetnie smakuje w schabowych;) Bardzo fajny przepis!

    Krysia

    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje;) Również używam do schabowych lub do piersi kurczaka;)

      Usuń
  4. Fajna przekąska do piwa. Może wieczorem sprawdzę jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł na cebulkę

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jestem ciekawa jak mocny jest smak cebuli w takich krążkach - przymierzam się do nich już trochę ale zastanawiam się czy nie wychodzi jakiś super zajzajer :D
    Co nie zmienia faktu że wyglądają tak bosko, że bez względu na moc bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebula robi się słodka i całkowicie miękka;)

      Usuń
  7. Kiedyś takie robiłam, tyle że w zwykłej panierce. Ta wersja bardziej mi się podoba, musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam taką cebulę jest pyszna...tak jak piszesz słodka i miękka!

    OdpowiedzUsuń
  9. otrębowa panierka to naprawdę świetny pomysł, dopiero od jakiegoś czasu się do niego przekonałam. zawsze myślałam, że otręby będą wyczuwalne a panierka nie dość chrupiąca. nic bardziej mylnego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł z tymi krążkami. Już wiem co teraz zrobię do sosu czosnkowego, którego zawsze sporo zostaje po pizzy :)
    (Ja do mojego sosu czosnkowego zamiast bazylii daję koperek. Ale z bazylią chyba też spróbuję. Dajesz świeżą czy suszoną?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje w sumie taką jaką mam pod ręką, w tym wypadku była suszona ;)

      Usuń
  11. pychotka, uwielbiam krazki cebulowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają fantastycznie! Podoba mi się innowacja w postaci panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. cebulka z czosnkiem to mega połączenie!
    pozdrawiam,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń