SKŁADNIKI( 2 porcje):
- 1 średnia cebula
- 1 białko jajka
- 3 łyżki mleka
- około 2 łyżek mąki
- papryka słodka
- chili w proszku
- sól
- 4 łyżki otrębów orkiszowych
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka estragonu
- oliwa z oliwek
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia
Najpierw przygotowujemy sos: do miseczki wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy majonez i jogurt. Dobrze wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i bazylią. Przykrywamy sos folią spożywcza i wkładamy do lodówki, żeby nabrał odpowiedniego aromatu.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, dzielimy je na krążki. W małej misce łączymy mleko, białko oraz mąkę, żeby powstało jednolite ciasto, dodajemy przyprawy: chili, papryka słodka i sól. W drugiej misce mieszamy otręby z bułką tartą i estragonem.
Panierujemy krążki najpierw w cieście, następnie w panierce otrębowej i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy, aż będą rumiane i chrupiące. Układamy porcje na talerzach i podajemy z sosem.
Smacznego;)
Robiłam, przepadam, potwierdzam...! :) Jest przepyszna. ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała niedługo zrobić takie krązki :)
OdpowiedzUsuńtez uwazam ze otręby to świetny zamiennik, w krazkach cebulowych jeszcze nie probowalam za o wiem z doświadczenia ze świetnie smakuje w schabowych;) Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńKrysia
http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Dziękuje;) Również używam do schabowych lub do piersi kurczaka;)
UsuńFajna przekąska do piwa. Może wieczorem sprawdzę jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na cebulkę
OdpowiedzUsuńA ja jestem ciekawa jak mocny jest smak cebuli w takich krążkach - przymierzam się do nich już trochę ale zastanawiam się czy nie wychodzi jakiś super zajzajer :D
OdpowiedzUsuńCo nie zmienia faktu że wyglądają tak bosko, że bez względu na moc bym się poczęstowała!
Cebula robi się słodka i całkowicie miękka;)
UsuńKiedyś takie robiłam, tyle że w zwykłej panierce. Ta wersja bardziej mi się podoba, musiały być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJadłam taką cebulę jest pyszna...tak jak piszesz słodka i miękka!
OdpowiedzUsuńotrębowa panierka to naprawdę świetny pomysł, dopiero od jakiegoś czasu się do niego przekonałam. zawsze myślałam, że otręby będą wyczuwalne a panierka nie dość chrupiąca. nic bardziej mylnego :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi krążkami. Już wiem co teraz zrobię do sosu czosnkowego, którego zawsze sporo zostaje po pizzy :)
OdpowiedzUsuń(Ja do mojego sosu czosnkowego zamiast bazylii daję koperek. Ale z bazylią chyba też spróbuję. Dajesz świeżą czy suszoną?)
Daje w sumie taką jaką mam pod ręką, w tym wypadku była suszona ;)
Usuńpychotka, uwielbiam krazki cebulowe:)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie! Podoba mi się innowacja w postaci panierki :)
OdpowiedzUsuńcebulka z czosnkiem to mega połączenie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com