poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar rozpoczęłam już trochę wcześniej, ale dopiero udało mi się dodać przepis. Rozpoczęła go tarta od Nigelli, z resztą bardzo smaczna. Trzeba poświęcić na nią trochę czasu, ale efekt jest tego warty. 
Na tym moja przygoda z rabarbarem w tym roku się na pewno nie skończy, bo czeka na mnie jeszcze 3 kg rabarbaru. A co zrobię to już niespodzianka:)


SKŁADNIKI: 

wypełnienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 300 g drobnego cukru
spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki
krem twarogowy:
  • 200  g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki muskatu albo rumu (pominęłam)
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Rabarbar obieramy, przycinamy końcówki i kroimy na dwucentymetrowe kawałki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy cukrem i mieszamy. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut. Kiedy rabarbar ostygnie, zlewamy i zachowujemy powstałe soki. 
Mieszamy sypkie składniki w misce , następnie dodajemy masło, ser i zagniatamy chwilę, 
aż powstanie luźna, grudkowata masa. Dodajemy śmietanę i zagniatamy szybko w gładką kulę. Odstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut, a następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty (23-25 cm średnicy) , wstawiamy ponownie do lodówki na 20 minut. 
Wyjmujemy ciasto z lodówki, przykrywamy folią aluminiową i na wierzch wkładamy coś do obciążenia ( mogą to być specjalne kulki, ale również mogą to być suche ziarna fasoli, ryż itp). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, następnie wyjmujemy folią z dociążeniem i dopiekamy jeszcze 5 minut. Studzimy na kratce.
6 łyżek pozostałego syropu rabarbarowego redukujemy do konsystencji syropu, odparowując go w rondelku na sporym ogniu.
Krem: mieszamy trzepaczką twarożek, dodajemy zimną kremówkę i ubijamy, aż masa trochę zgęstnieje. Następnie dodajemy cukier i muskat lub rum i delikatnie mieszamy, aż będzie kremowy. Wypełniamy nim upieczony spód tarty, a na wierzchu układamy pieczony rabarbar i pokrywamy glazurą z syropu.

Smacznego:)





Źródło:


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pyszne tarty, koniecznie muszę wypróbować, dziś robiłam tartę bananowo-karmelową(,kuchnia lidla,), również pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychotka! Uwielbiam rabarbar i przepisy Nigelli - Twoja tarta więc podbiłaby kulinarną część mojego serca ;)

    OdpowiedzUsuń