czwartek, 19 kwietnia 2012

Strudel z jabłkami

Zawsze ciekawiła mnie konsystencja tego ciasta, lekka i krucha z pysznym nadzieniem jabłkowym. 
Smakuje idealnie na ciepło, ale na zimno też jest w porządku. Trochę jest z nim zabawy, chociaż nie jest jakoś strasznie trudne;)
Skorzystałam z tego przepisu, zrobiłam z połowy porcji i wprowadziłam drobne modyfikacje. 



SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżki octu
  • 50 ml ciepłego mleka
nadzienie:
  • 750 g jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g cukru
  • 35 g bułki tartej
  • 25 g masła
dodatkowo:
  • 100 g masła
  • olej
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy ciasto około 10 minut  na posypanej mąką stolnicy. Ma być miękkie, elastyczne i nieklejące się. Z ciasta formujemy kulę, obtaczamy w oleju i zostawiamy w natłuszczonej olejem misce na 30 minut pod przykryciem. 
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Bułkę tartą przysmażamy na maśle, aż się trochę przyrumieni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze plasterki. 
Do jabłek dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy. 
100 g masła rozpuszczamy i trzymamy na wolnym ogniu, żeby było ciągle płynne. 
Ciasto kładziemy na wysypanej mąką ściereczce i rozciągamy je bardzo cienko, żeby była widoczna powierzchnia ściereczki. Pozostałe grubsze brzegi może rozwałkować. 
Wszelkie powstałe dziury zaklejamy ciastem z brzegu, nie wałkujemy od nowa. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto smarujemy cienko roztopionym masłem, następnie równomiernie rozprowadzamy bułkę tartą i nadzienie z jabłek.
Krótsze boki ciasta zakładamy na nadzienie, następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Kładziemy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Górę smarujemy cienko masłem. Strudel wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut lub krócej, aż będzie dobrze zrumieniony.
Pozostawiamy przez 30 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i kroimy na spore kawałki.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, u mnie z cukrem pudrem. Można również jeść na zimno lub później odgrzać.  

Smacznego;)



17 komentarzy:

  1. uwielbiam, a jednocześnie boję się zrobić na własną rękę :) Twój wygląda tak pysznie, że chyba warto się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się bałam, ale robi się naprawdę prosto :) Trzeba tylko trochę uwagi i odwagi w naciąganiu ciasta.

      Co do ciasta to uwielbiam!

      Usuń
    2. Dokładnie;) Warto zrobić;)

      Usuń
  2. ostatnio mam straszną ochotę na wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem jabłek :) Cudnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też się boję, zwłaszcza, że mój strudel rozpadłby się przy próbie krojenia... Ale zachęcasz, może mi się uda przełamać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz czy Ci się uda:) Proste ;)

      Usuń
  4. oooo strudel jabłkowy , to jest to co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Od samego patrzenia robi się przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie :) Cienki tak jak potrzeba, super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny wypiek. Gratuluję i zazdroszczę, że możesz sobie takie ciacho zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O moj Boze, rewelacja. Musze koniecznie zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  9. kolejne pytanie, czy mase jablkowa rozkladamy na calym ciescie czy np tylko na srodku? lub boku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko na środku, zostawiając co najmniej 5 cm ciasta z każdego boku, żeby łatwiej było zwinąć i później skleić;)

      Usuń
    2. dzieki. Sprobuje w niedziele :)

      Usuń
    3. Fajnie. Będę trzymała kciuki:)

      Usuń
  10. Już od dawna zamierzam się na strudel, ale boję się tego rozciągania. Ale zjeść, to bym zjadła, bo uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj zrobić, wcale nie jest takie trudne na jakie się wydaje ;)

      Usuń