poniedziałek, 13 lutego 2012

Pizza Casareccia

Bardzo chrupiąca i na grubszym spodzie, czyli pizza jaką Włosi jedzą w swoich domach.
Tak, to prawda. Pizzę na cienkim spodzie jedzą w pizzeriach, natomiast w domach maja alternatywę.
Przepis na ciasto wg Nigelli, natomiast dodatki dopasowałam do mojego wyposażenia lodówki ;)



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant(1/2 saszetki) lub 3 łyżeczki świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oregano
  • mała cebula pokrojona w plasterki
  • 3-4 plasterki polędwicy sopockiej
  • kilka plasterków suchej kiełbasy
  • około 150 g startego żółtego sera( u mnie gouda)
W dużej misce łączymy mąkę, sól i drożdże z wodą( ze świeżymi robimy najpierw rozczyn) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy około 5 minut podsypując mąką, gdy jest klejące. Ciasto ma być gładkie i sprężyste, chociaż jeszcze lepkie trochę. Wkładamy je do miski wysmarowanej lekko oliwą i przykrywamy folią. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ma podwoić objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. 
Zagniatamy ciasto naoliwionymi dłońmi, aż nie będzie napowietrzone. Rozciągamy do wymiarów swojej blaszki. Na wierzch rozsmarowujemy koncentrat połączony z oregano, pieprzem i solą i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20 minut( trzymałam jakieś 10-15 minut). 
Następnie wyciągamy podpieczony placek i układamy kolejno cebulkę, ser, szynkę i kiełbasę, smarujemy brzegi oliwą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na jakieś 5-10 minut, aż ser się stopi a spód będzie chrupiący. Podajemy np z sosem czosnkowym.

Smacznego;)

Źródło:




7 komentarzy:

  1. Puszysta jest najlepsza :D Ale nabrałam ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyyysznie!Ciasto robię z identycznego przepisu, wychodzi zawsze pyszna pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow taaki kawał grubej pizzy i nic do szczęścia nie potrzebne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką miłośniczką pizzy, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie :) mam bardzo podobny przepis, tylko że ja daję 3 łyżki oliwy. pyszna wychodzi!
    Zapraszam Cię do mnie na konkurs :*

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym zjadła takiej pizzy! wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham pizzę! :D Mam ochotę się teraz w taką wgryźć! Bardzo apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń