niedziela, 9 czerwca 2013

Dżem rabarbarowy


Pamiętacie jak mówiłam o 3 kg rabarbaru? Właśnie z całej lodówki rabarbaru zrobiło się już zaledwie kilka łodyżek. Z większości zrobiłam właśnie dżem, dość słodki, lekko kwaśny i o bardzo karmelowym kolorze. Oczywiście ilość cukru można zmniejszyć, jeżeli wolisz bardziej kwaśny.
Na kolejny przepis z wykorzystaniem rabarbaru, a dokładnie tego dżemu zapraszam już jutro;)




SKŁADNIKI:
  • 1,7 kg rabarbaru (przed obraniem i przycięciem)
  • 500-600 g drobnego cukru
Rabarbar przycinamy, obieramy i kroimy go w 1 cm kawałki. Wkładamy go do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż zgęstnieje i kawałki rabarbaru będą się rozpadać. U mnie to trwało jakieś 1,5-2 godziny. 
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Możemy je dodatkowo pasteryzować.

Smacznego;) 




2 komentarze: