poniedziałek, 17 września 2012

Dżem/ Mus jabłkowy...

... można powiedzieć, że coś pomiędzy. Robi się go dość szybko, bez żadnego czekania, aż sok wypuści z jabłek ( choć i takie robiłam ), po prostu jabłka do gara, trochę cukru i działamy. Dokładnego przepisu nie podam, bo tego typu przetwory robię zazwyczaj na oko i zawsze wychodzą.
W tym roku u mnie przetwory z jabłek były robione masowo, bo na drzewkach się ich pojawiło sporo :)



SKŁADNIKI:
  • dowolna ilość jabłek
  • cukier wg uznania
  • dowolne dodatki np. cynamon ( u mnie bez dodatków)
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy taka ilość cukru jaka nam odpowiada. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec zgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, aż będą miały konsystencję musu. Zdejmujemy z ognia gdy dżem będzie na tyle gęsty, że będzie odstawał od ścianek garnka. 
Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 20-25 minut.
Po pasteryzacji odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego:)





5 komentarzy:

  1. masa pachnących antonówek czeka.od dawna planuję takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też tak robię, choć ja tylko zagotowuję jabłka, bo lubie jak zostają w kawałkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Od razu nabrałam na niego ochoty!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie od lat sie taki mus robi, pyszny jest w zimie :)

    OdpowiedzUsuń