Ostatnio dopadł mnie brak czasu, a wszystko przez zamieszanie z przeprowadzką na stancję. Czas znów zaklimatyzować się w nowym miejscu, poukładać wszystkie rzeczy i przede wszystkim odnaleźć się w nowej kuchni.
Mam nadzieję, ze niedługo wrócę w pełni do blogowania, pomimo studiów.
A tymczasem zapraszam was na risotto jeszcze z "Tygodnia dyniowego". :)
Jest to bardzo pyszna, delikatna i kremowa wersja risotto, pomimo brązowego ryżu.
SKŁADNIKI (około 2-4 porcje):
- 80 g (1/2 szklanki)drobno posiekanej cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- kilka łyżek oliwy
- 200 g ( 1 szklanka) brązowego ryżu
- 750 ml -1 litr bulionu warzywnego albo drobiowego podgrzanego
- 125 g (1/2 szklanki) puree z dyni
- 1 łyżka mascarpone
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii ( ja pominęłam)
- garść prażonych migdałów w płatkach
W głębokiej patelni dusimy cebulę i czosnek na oliwie, aż się zeszklą. Dodajemy ryż i starannie mieszamy. Smażymy chwilę na małym ogniu.Wlewamy szklankę bulionu. Mieszamy, aż ryż wchłonie płyn.
Powtarzamy te czynności przez jakieś 35 minut, aż ryż będzie miękki. jeżeli nie to przedłużamy czas gotowania. Kiedy ryż będzie już miękki i będzie miał konsystencję gęstej zupy to dodajemy puree z dyni i mieszamy. Następnie mascarpone i jeszcze raz mieszamy. Gotowe danie nakładamy do talerzy i posypujemy migdałami ( opcjonalnie szałwią tak jak w oryginale)
Smacznego:)
Źródło:
Hmmm... mam ryż, mam dynię a terazm mam też pomysł na jutrzejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńAlez cudnie kremowe... Takie powinno byc dobre risotto!
OdpowiedzUsuńciekawa ta książka jest?:)
OdpowiedzUsuńBardzo, jak na razie moja ulubiona z kulinarnych;)
UsuńAle pyszności, idealne na jesień:)
OdpowiedzUsuń