W tym roku u mnie przetwory z jabłek były robione masowo, bo na drzewkach się ich pojawiło sporo :)
SKŁADNIKI:
- dowolna ilość jabłek
- cukier wg uznania
- dowolne dodatki np. cynamon ( u mnie bez dodatków)
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy taka ilość cukru jaka nam odpowiada. Dusimy pod przykryciem około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec zgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, aż będą miały konsystencję musu. Zdejmujemy z ognia gdy dżem będzie na tyle gęsty, że będzie odstawał od ścianek garnka.
Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 20-25 minut.
Po pasteryzacji odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego:)
idealny do rolad:)
OdpowiedzUsuńmasa pachnących antonówek czeka.od dawna planuję takie cudo:)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, choć ja tylko zagotowuję jabłka, bo lubie jak zostają w kawałkach.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Od razu nabrałam na niego ochoty!:)
OdpowiedzUsuńu mnie od lat sie taki mus robi, pyszny jest w zimie :)
OdpowiedzUsuń