poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Irlandzka czekolada

Ten wpis czekał cały miesiąc na wstawienie, jakoś tak o nim chyba zapomniałam. 
A tak naprawdę, to zdjęcia mnie nie przekonały i po wielu trudach wybrałam to jedno. 
W tej czekoladzie mocno czuć alkohol i jest bardzo gęsta i kremowa. Myślę, że warta wypróbowania.
A już niedługo kolejny wpis i kolejny, bo trochę mi się tego nazbierało;)


SKŁADNIKI( 4 porcje):
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 ml mleka ( najlepiej 3,2 %)
  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml whisky
  • starta czekolada do dekoracji
Połowę śmietanki ubijamy z cukrem pudrem prawie na sztywno, bo ma bardziej przypominać miękką piankę. Pozostałą śmietankę podgrzewamy z mlekiem na wolnym ogniu, dodajemy czekoladę i mieszamy do jej stopienia. Dodajemy whisky i kontynuujemy mieszanie, aż masa będzie jednolita i gładka. Wlewamy do podgrzanych szklanek, wierzch okrywamy śmietanką i posypujemy wiórkami czekolady. Podajemy od razu.

Smacznego;)


Źródło:








8 komentarzy:

  1. ale bym się teraz takiej napiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gęsta i kremowa, tak jak lubię, taka prawdziwa czekolada do picia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! Taka czekolada rozgrzalaby mnie nawet w najmrozniejszy wieczor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, ależ zachęcająco to wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och wspaniałości. Świetne na zimne wieczory :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ja bym chciała żeby mi ktoś taką czekoladę zaserwował!:) Wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie bardzo rozumiem jak można zapomnieć o wpisie na coś tak pysznego !:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowna!!!! Och taką czekolade to ja chętnie :) Tylko dlaczego jak cos jest pyszne to musi byc takie kaloryczna :(

    OdpowiedzUsuń