poniedziałek, 19 listopada 2012

Ciasto francuskie

Zbierałam się i zbierałam do tego ciasta, jakimś trafem zawsze coś stawało na drodze. Tym razem zmobilizował mnie pewien przepis na babeczki do którego musiałam wykorzystać to ciasto... Nie chciałam kupować tego ze sklepu, które nie zawsze jest na bazie masła, więc zrobiłam swoje. 
Jest dość czasochłonne, ale tak naprawdę proste do zrobienia. Skorzystałam z przepisu Doroty, tylko zmniejszyłam trochę ilość soli. 
Starałam się robić zdjęcia do poszczególnych kroków, tych początkowych niestety nie uwieczniłam, ale myślę, że są łatwe;)


SKŁADNIKI ( około 1 kg ciasta):

  • 200 ml zimnej wody
  • 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 500 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż sól się rozpuści. W rondelku roztapiamy 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypujemy do miski, , dodajemy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto.

Formujemy z niego kulę, spłaszczamy dłonią i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Pozostałe masło kroimy na małe kawałki i ucieramy na gładką masę. Wkładamy je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 2 cm. Następnie wkładamy w takiej postaci do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę lekko oprószamy mąką, kładziemy na niej ciasto. Tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkowujemy ciasto na kwadratowy placek grubości co najwyżej 2 cm. , tak by środek był grubszy niż boki. Na środku układamy masło, tak by rogi znajdowały się po środku boków ciasta.




Rogi ciasta łączymy nad masłem, tworząc kopertę. Zlepiamy ciasto na złączeniach, aby masło się nie wydostało podczas wałkowania.





Ciasto z masłem rozwałkowujemy na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość. 



Ciasto składamy na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.



Ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy o 90 stopni. Rozwałkowujemy na prostokąt tak jak poprzednio i składamy na 3 części. Znowu wkładamy do lodówki na 2 godziny. Powtarzamy tą czynność jeszcze 6 razy za każdym razem wałkujemy w jednym kierunku na lekko oprószonej mąką stolnicy, składamy na 3 części i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. 

Przed pieczeniem ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i pieczemy w 200 stopniach przez 13- 15 minut. 
Najlepiej przechowywać je w formie zwiniętej w arkusz papieru do pieczenia ( tak jak na pierwszym zdjęciu) w lodówce lub zamrażarce jeżeli ma sobie poleżeć dłużej. 

Smacznego;)


6 komentarzy:

  1. Oj rzeczywiście bardzo długi cza przygotowania takiego ciasta, ale myślę ze warto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam!!! Uwielbiam ciasto francuskie ale nie mam odwagi go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to jest dosyć proste, więc się nie bój ;) jak spróbujesz to się przekonasz;)

      Usuń
  3. Wow, podziwiam :) moze kiedys taz sie za nie zabiore.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pełna uznania:) też się zbieram i zbieram ,ale jakoś sie nie mogę zebrac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam tak samo, ale w końcu powiedziałam sobie, robię tego dnia i koniec;)

      Usuń