wtorek, 27 listopada 2012

Chrupiące bagietki

Dzisiaj będzie krótko i tylko o bagietkach.
Może kształtem jeszcze nie doszłam do perfekcji, ale wyszły bardzo smaczne. Myślę, ze jak na pierwszy raz to nie jest jeszcze tak źle, ale muszę popracować jeszcze nad nimi, żeby wyszły takie jak trzeba i z wyglądu.  
Przepis zaczerpnęłam od Liski, której zazdroszczę tej foremki na bagietki ;)




SKŁADNIKI:

dzień przed pieczeniem:
  • 110 g mąki pszennej
  • 75 g wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
Łączymy wszystkie składniki w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

następnie dodajemy:
  • 335 g mąki pszennej
  • 225 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i dość luźnego ciasta. Mąką podsypujemy minimalnie. Wkładamy gotowe ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Z każdej formujemy długą bagietkę. Smarujemy wierzch olejem, układamy na blaszce na papierze do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po wyrośnięciu nacinamy ostrym nożem lub żyletką.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie umieszczamy kostki lodu, by uzyskać rumianą skórkę. Wstawiamy bagietki i pieczemy 20-25 minut. 

Smacznego;)




3 komentarze:

  1. mmm, wyglądają na smakowite i chrupiące!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet jeśli nie są idealnie równe to i tak są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mam ochotę kawałek ułamać :)

    OdpowiedzUsuń