środa, 7 listopada 2012

Garam Masala

Jest to jedna z indyjskich mieszanek przypraw najbardziej wonna i aromatyczna. Została stworzona u mnie, bo była potrzebna w pewnym przepisie na zupę ( gdzieś niedługo wpis się z nią pojawi). Myślę, że jeszcze nie raz jej użyję, bo nadaje ciekawego aromatu. W kuchni indyjskiej jest używana prawie do wszystkiego: do zup, sałatek, dań głównych. Można powiedzieć, że bez tej przyprawy nie mieli by kuchni takiej jaką mają;)
Garam Masala jest bardzo łatwe do wykonania i bardziej aromatyczne od tego sklepowego.
Przepis znalazłam tutaj i cytuję go z tej strony. 




SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki kminku
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion kardamonu
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 średna, pokruszona laska cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki szafranu (opcjonalnie)

Wrzucamy kminek, kolendrę, kardamon, pieprz, cynamon i goździki na patelnię rozgrzaną na średnim ogniu. Prażymy przyprawy przez około 10 min, co jakiś czas mieszając, do momentu gdy zbrązowieją i zaczną wydzielać słodko-dymny aromat. Nie zwiększamy temperatury podczas prażenia, żeby się uprażyły równomiernie, a nie tylko z zewnątrz. Po uprażeniu czekamy, aż przyprawy całkowicie ostygną.
Uprażone przyprawy umieszczamy w moździerzu do przypraw lub ewentualnie w młynku do pieprzu. Miażdżymy/mielimy je dokładnie , gałkę muszkatołową i szafran dodajemy w momencie, gdy mieszanka będzie zmielona w podobnym stopniu do tych dwóch ostatnich składników.
Domowe garam masala smakuje najlepiej, gdy użyte jest zaraz po przyrządzeniu. Z podanych składników powstanie około pól szklanki mieszanki, którą można przechowywać do 3 miesięcy, koniecznie w woreczku lub słoiczku próżniowym, w chłodnym i suchym miejscu.

2 komentarze:

  1. Kminek.. Dla mnie odpada na wstępie. :) Wyczuje wszędzie te ziarenka, a baaardzo nie lubię. :P

    OdpowiedzUsuń