środa, 21 listopada 2012

Chleb węgierski na zakwasie

Przepis na chleb upatrzyłam sobie u Liski. Zaciekawiła mnie jego struktura na zdjęciu;)
Chleb ma bardzo zwarty, wilgotny miąższ, jest z dodatkiem ziemniaków. W smaku jest bardzo dobry, ale moim zdaniem za dużo w nim drożdży. Następnym razem zmniejszyłabym tą ilość do jednej łyżeczki albo w ogóle nie dała;)



SKŁADNIKI:
  • 200 g wody
  • 3 łyżeczki drożdży ( przy bardzo aktywnym zakwasie można mniej lub wcale)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g zakwasu żytniego
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 3 płaskie łyżeczki soli morskiej (zwykłej mniej)
  • 150 g ugotowanym ziemniaków, ugniecionych
  • 1 łyżka kminku
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą, odstawiamy na 15 minut.
Po kolei dodajemy wszystkie składniki, najpierw płynne, potem suche. Zagniatamy ciasto, będzie luźne i wilgotne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut.
Keksówkę ( u mnie długości 30 cm) natłuszczamy delikatnie i wysypujemy otrębami żytnimi.
Przekładamy ciasto do niej i odstawiamy do wyrośnięcia. Potrwa to około 3 godzin albo mniej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy około 45 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos przy stukaniu w spód. Przed pokrojeniem dokładnie studzimy.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz