Estragon i tymianek w szarlotce? Zdziwiłam się przeglądając przepis na Kwestii Smaku, ale co zadziwiające to do wypróbowania. Tak naprawdę zioła są mało wyczuwalne w smaku, nadają tylko aromat ziołowy, który czuć już przy pieczeniu. Ma idealnie kruchy spód ( od teraz będzie moim ulubionym ) i pyszną kruszonkę z dodatkiem migdałów.
Lekko zmodyfikowałam przepis zamieniając dżem pomarańczowy na dyniowy z własnej spiżarni.
Bardzo polecam w tej wersji, szczególnie osobom poszukującym czegoś nowego;)
SKŁADNIKI ( u mnie forma 30 x 30, a musi być co najmniej 20 x 30)
spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła ( schłodzonego )
- 1 jajko
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g pokruszonych płatków migdałowych
- 50 g cukru
- 125 g masła ( schłodzonego )
prażone jabłka:
- 1-1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta suszonego estragonu
- szczypta suszonego tymianku
oraz:
- 150 g dżemu dyniowego ( z tego przepisu, w oryginale pomarańczowy)
- cukier puder do posypania
- świeży tymianek do dekoracji( ja pominęłam)
Najpierw robimy spód: przesiewamy obydwa rodzaje mąki, dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy na koniec jajko i wyrabiamy szybko jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez około godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, do wymiarów formy. Układamy ciasto w formie, odrywając górną część papieru. Za pomocą widelca robimy dziury w cieście i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut.
Składniki kruszonki rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy. Wkładamy do lodówki na czas robienia jabłek.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 2cm. W dużym garnku roztapiamy masło, następnie dorzucamy jabłka, cukier i mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu, dodając cukier z wanilią i cynamon. Smażymy tak około 15 minut, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy tymianek i estragon.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Spód ciasta smarujemy cienką warstwą dżemu dyniowego, następnie wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-55 minut do czasu, aż wierzch i spód się przyrumienią. Po 30 minutach pieczenia, można już zacząć sprawdzać od czasu do czasu, czy nie jest gotowa.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
O kurcze, zaskakująca... Świetny pomysł z rozwałkowaniem ciasta pomiędzy papierami!!!Wykorzystam do tarty tatin!
OdpowiedzUsuńi mnie zadziwia ten tymianek i estragon w cieście, ale jeszcze bardziej mam ochotę go spróbować
OdpowiedzUsuńtaka szarlotka to istne cudo , pychotka ;)
OdpowiedzUsuńbrzmi przepysznie i zapewne te ziolka dodaja niespotykanego smaku :)
OdpowiedzUsuńponadto Twoj noz nieziemski !
też mnie te przyprawy dziwią, ale obie bardzo lubię i na pewno do następnej szarlotki dodam :)
OdpowiedzUsuńTymianek i jabłka to cudne francuskie zestawienie. Szarlotka na medal :)
OdpowiedzUsuńI widzę, że mamy taką samą brązową miseczkę z rączką (widoczna w tle).
Cudowna szarlotka, a te przyprawy? Zaskoczyło mnie to połączenie ale również zaintrygowało!:-)
OdpowiedzUsuń