Pyszne, delikatnie słodkie bułeczki z aromatycznym czosnkowym nadzieniem. Najlepiej smakują ciepłe i dziwnie szybko znikają. U mnie poszły niemal, że w jeden dzień.
Przepis pochodzi z MojeWypieki, ale trochę go zmodyfikowałam. Podaję już ten zmieniony :)
SKŁADNIKI( 8 bułeczek):
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 260 g mleka
- 30 g masła, roztopionego
do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w mikserze i wyrabiamy końcówką z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrobić ręcznie, tylko ciasto na początku będzie się dosyć kleić. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
W tym czasie wszystkie elementy nadzienia miksujemy za pomocą blendera. Można też pokroić ząbki czosnku na drobno i wszystko połączyć za pomocą łyżki. Wkładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odcinamy róg.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem, nacinamy ostrym nożem i wyciskamy nadzienie wzdłuż nacięcia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy ciepłe.
Smacznego:)
Uwielbiam wszystko co czosnkowe;)
OdpowiedzUsuńczosnek na chłodne dni jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńtakie gorące prosto z piekarnika muszą smakować nieziemsko.Moje chlopaki bardzo lubią pieczywo czosnkowe wiec dodaje do repertuaru.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułki! zawsze wykupuję je ze sklepu :D chyba czas zrobić w domu...
OdpowiedzUsuńZnam te bułeczki, są cudowne. Ale dodatkowo chciałam napisać, że zdjęcia czosnku wyszły cudne, z resztą bułeczek też apetycznie :)
OdpowiedzUsuń