poniedziałek, 29 października 2012

Halloween ! Jak zrobić dynię?

Co roku planowałam Halloween, ale za każdym razem coś stało na przeszkodzie. W tym roku nie daliśmy za wygraną i się odbył. Co prawda trochę wcześniej niż kalendarz nam nakazuje, ale inaczej pewnie by znowu coś nie wyszło.
Była dynia, były mroczne przebrania i trochę dań w stylu Halloween, ale o tym w kolejnym poście. 
Tutaj chciałabym wam napisać jak przygotować taką dynię. Pewnie większość już wie,albo się domyśla, ale napiszę, jakby ktoś był zainteresowany.


Będziemy potrzebować w miarę dużej i okrągłej dyni, jakiś ostry nóż, łyżkę ( np. do lodów) i czarny marker lu jakiś inny pisak.
Najpierw ścinamy wierzch dyni, następnie usuwamy miękki miąższ z pestkami. Twardszą część dyni najlepiej będzie nam naciąć pierwsze nożem w kratkę, a następnie wydrążyć łyżką. Powtarzamy te czynności, aż zostanie nam około 1/2 cm grubości dyni. Miąższ dyni oczywiście możemy do czegoś wykorzystać, żeby się nie zmarnował, np. zrobić puree. 
Na tak przygotowanej dyni rysujemy wzór za pomocą markera a następnie wycinamy ostrym nożem. 
Do gotowej dyni wystarczy włożyć świeczkę, najlepiej coś w rodzaju podgrzewacza, żeby płomień był nisko.






1 komentarz:

  1. Też dziś robię dynię. I jeszcze zupę dyniową, i ciasto i.. sama nie wiem co jeszcze zrobię mając 8 kg ; )

    OdpowiedzUsuń