czwartek, 20 września 2012

Dżem dyniowy

Kupiłam ostatnio dynię 7- kilogramową i mocno dojrzałą, by pierwszy raz ją wykorzystać w kuchni. Nigdy do niczego jej nie wykorzystywałam, aż w tym roku się uparłam i mam tydzień dyniowy.
Zapoczątkowałam własnie dżemem dyniowym zainspirowanym tym przepisem.
Z braku niektórych składników stworzyłam własną wersję tego dżemu .
Idealnie pasuje do ciepłego tosta, naleśników i do czego lubicie. Moim zdaniem najlepiej do czegoś ciepłego.
Na blogu jeszcze się pojawi zupa krem dyniowa i zobaczymy co jeszcze.
Na razie zapraszam na dżem ;)



SKŁADNIKI:
  • 2,2 kilograma dyni pokrojonej w niedużą kostkę 
  • 3 pomarańcze
  • 4 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 12 goździków
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Dynie wkładamy do dużego pojemnika, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z pomarańczy i z dwóch cytryn. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy przykryte folią na noc.
Na drugi dzień odlewamy sok  ( za pomocą sita odsadzamy dynię, dodając cukier który został na dnie naczynia do dyni), wkładamy do garnka  i dodajemy goździki. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż dynia znacznie zgęstnieje i będzie odstawać od brzegu garnka.  Na koniec dodajemy cynamon i sok z 2 cytryn, wyjmujemy goździki. 
Przelewamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego:)









3 komentarze:

  1. Mniami mniam, zarówno z jabłek jak i ten dyniowy. A z pomarańczami to już w ogóle super. Chciałabym mieć taki w spiżarni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dżem z dyni. po raz pierwszy był u nas w zeszłym roku, ale i w tym trzeba zrobić zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz slysze o dzemie dyniowym i bardzo mnie kusi, w koncu to cos innego niz truskawkowy:)

    OdpowiedzUsuń