SKŁADNIKI(około 25 placków):
- 2 jajka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 4 szklanki maki pszennej
- olej do smażenia
W jednej misce ucieramy żółtko z cukrem, solą i sodą, wlewamy zsiadłe mleko, następnie wsypujemy mąkę dalej ucierając. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni(około 0,5 cm, ponieważ placki są dość grube i mogą nie dojść w środku) i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem lub z czym tam lubicie:)
Smacznego:)
o widzisz, to dobre! dodaj jabłek :D bedzie jeszcze lepiej ^^ racuuchyy! chyba mama zrobi. ;]
OdpowiedzUsuńQniatan: z jabłkami też robię, ale chciałam zrobić dokładnie takie jak robi Babcia :)
OdpowiedzUsuń