czwartek, 29 września 2011

Placki na zsiadłym mleku

Na pewno każdy z was pamięta smak tych placków. Ostatnio odwiedzając Babcię udało mi się dostać od niej trochę domowego mleka, bo takie jest najlepsze do tych racuchów. Postało sobie dwa dni i powstało domowe zsiadłe mleko. Dzisiaj od rana od razu wzięłam się za smażenie:) Przepis zaczerpnęłam z www.kwestiasmaku.com




SKŁADNIKI(około 25 placków):
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 4 szklanki maki pszennej
  • olej do smażenia
W jednej misce ucieramy żółtko z cukrem, solą i sodą, wlewamy zsiadłe mleko, następnie wsypujemy mąkę dalej ucierając. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni(około 0,5 cm, ponieważ placki są dość grube i mogą nie dojść w środku) i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem lub z czym tam lubicie:)

Smacznego:)






2 komentarze:

  1. o widzisz, to dobre! dodaj jabłek :D bedzie jeszcze lepiej ^^ racuuchyy! chyba mama zrobi. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Qniatan: z jabłkami też robię, ale chciałam zrobić dokładnie takie jak robi Babcia :)

    OdpowiedzUsuń