W końcu powróciłam do pieczenia:) Chociaż przez studia i tak rzadko coś piekę.:( Ta pogoda jakaś taka przygnębiająca, czuć że jesień już przyszła...
Przepis mam z Food Haven, trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej razowej
- 140 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g masła zimnego
- 2 jajka
nadzienie:
- 2 kg jabłek pokrojonych w kostkę
- 50 g cukru( lub więcej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 100 g miękkiego masła
- 20 g cukru
- 40 g golden syrup
- 100 g mąki
- 100 g płatków owsianych
Mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, dodajemy zimne masło i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki wkładamy do garnka oprócz mąki ziemniaczanej. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż jabłka trochę zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na formę( 30 x 20cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie robimy kruszonkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki..
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach.
Smacznego:)
razowa, musi być smakowita i zdrowsza;)
OdpowiedzUsuńłoboszzzz! hmm daj jakieś ciacho z orzechami i czekoladą! :D już trafiłaś 2 raz w ciasto, którego nie lubię. ;(
OdpowiedzUsuńQniatan: oj tam oj tam ;) kiedyś się może doczekasz:D
OdpowiedzUsuńpychota, ale mi wyszła za słodka. Chyba dlatego że w kruszonce zamiast syropu użyłam melasy. Następnym razem zredukuję słodkość :)
OdpowiedzUsuńAnja-foto: Bardzo się cieszę, że smakowało ;)Bo melasa jednak sporo słodsza jest ;)
OdpowiedzUsuń