poniedziałek, 10 października 2011

Razowa szarlotka z owsianą kruszonką

W końcu powróciłam do pieczenia:) Chociaż przez studia i tak rzadko coś piekę.:(  Ta pogoda jakaś taka  przygnębiająca, czuć że jesień już przyszła...



Przepis mam z Food Haven, trochę zmodyfikowałam.

Składniki:
 ciasto:
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g masła zimnego
  • 2 jajka
nadzienie:
  • 2 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • 50 g cukru( lub więcej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • 40 g golden syrup
  • 100 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
Mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, dodajemy zimne masło i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajka i zagniatamy szybko ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki wkładamy do garnka oprócz mąki ziemniaczanej. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż jabłka trochę zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na formę( 30 x 20cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie robimy kruszonkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki..
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. razowa, musi być smakowita i zdrowsza;)

    OdpowiedzUsuń
  2. łoboszzzz! hmm daj jakieś ciacho z orzechami i czekoladą! :D już trafiłaś 2 raz w ciasto, którego nie lubię. ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Qniatan: oj tam oj tam ;) kiedyś się może doczekasz:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota, ale mi wyszła za słodka. Chyba dlatego że w kruszonce zamiast syropu użyłam melasy. Następnym razem zredukuję słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anja-foto: Bardzo się cieszę, że smakowało ;)Bo melasa jednak sporo słodsza jest ;)

    OdpowiedzUsuń