SKŁADNIKI:
- 150 g masła, o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 250 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 500g śliwek
- Płatki migdałowe do dekoracji
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko, miksując.
Blaszkę o wymiarach 27 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, poukładać śliwki nacięciem do góry, posypać migdałami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz