Skorzystałam z przepisu Pani Doroty:)
SKŁADNIKI( wyszło mi około 30 ciastek):
- 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła miękkiego
- 3 łyżki cukru
- 60 ml mleka
Płatki owsiane mielimy np. w malakserze. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ma być nie klejące się.
Wałkujemy je na grubość 0,5 cm nie podsypując mąką. Wycinamy ciastka szklanką lub foremką o średnicy około 4 cm.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 min. Studzimy na kratce.
Smacznego:)
Bardzo ładne te ciasteczka, wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńchętnie bym ci zjadła jedno ciasteczko :> wglądają smacznie :D
OdpowiedzUsuńjeszcze nie spróbowałam upiec domowych digestive, ale myślę, że to tylko kwestia czau.. :-)
OdpowiedzUsuńśliczne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńja robiłam ostatnio takie bez cukru, muszę zrobić jeszcze raz :)
I jakie wyszły w porównaniu do oryginału? Digestive to moja podstawa do wszelkich wypieków, a i schrupać solo też mi się zdarza:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zdrowo tu u Ciebie:)
sowa_nie_sowa: Myślę że bardzo podobne w smaku. Moim domownikom smakowały i mi również:)
OdpowiedzUsuń