SKŁADNIKI:
ciasto:
ciasto:
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 160 g jasnego brązowego cukru(ja dodałam biały ponieważ nie miałam takiego)
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)
- 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 2,5 szklanki mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:
- 30 g masła miękkiego
- 80 g kremowego twarożku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Całość wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście.
Smacznego :)
też lubię marchewkę w ciastkach :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że dołączyłaś do akcji warzywa w słodyczach z tak wspaniałym ciastem :)