czwartek, 18 sierpnia 2011

Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Ciasto mojego autorstwa a przynajmniej nigdzie o takim nie czytałam :P  Chyba wyszło całkiem dobre bo wszystkim smakowało :)


SKŁADNIKI:


  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek 
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • około 100 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, następnie ułożyć pokrojone truskawki. 
Masło, 3 łyżki mąki oraz wiórki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach do tzw suchego patyczka.

Smacznego :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz