SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki mąki
- około 100 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, następnie ułożyć pokrojone truskawki.
Masło, 3 łyżki mąki oraz wiórki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach do tzw suchego patyczka.
Smacznego :D
Masło, 3 łyżki mąki oraz wiórki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę wyłożyć na ciasto. Piec około 25-30 minut w 190 stopniach do tzw suchego patyczka.
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz