niedziela, 21 sierpnia 2011

Ciasto Marchewkowe z kremowym twarożkiem

Chyba polubiłam marchewkę w ciastach . Ostatnio mam sporo czasu na wykazywanie się w kuchni, staram się próbować ciagle nowych rzeczy, ciesze się jak dziecko, gdy mi coś wyjdzie zważając na to ze jestem początkująca w tej dziedzinie. Gotowanie sprawia mi wielka przyjemność a jeszcze większą gdy gotuje dla bliskich mi osób ;)




Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl




SKŁADNIKI:

ciasto:
  • 1 szklanka (250 ml) oleju
  • 160 g jasnego brązowego cukru(ja dodałam biały ponieważ nie miałam takiego)
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)
  • 1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
krem:

  • 30 g masła miękkiego
  • 80 g kremowego twarożku 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Całość wyłożyć do formy o średnicy 24 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście. 
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. też lubię marchewkę w ciastkach :)
    cieszę się że dołączyłaś do akcji warzywa w słodyczach z tak wspaniałym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń