Specjalny tort na urodziny mojej mamy. Przepis pochodzi z : mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
- 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
- 80 ml likieru kawowego
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
- 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/2 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć resztą kawy.Wyłożyć resztę masy i posypać czekoladą. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz